A szabad felhasználású szoftverek terjesztéséért küzdő Electronic Frontier Foundation az Amerikai Egyesült Államokban érvényes DMCA (Digital Millennium Copyright Act), vagyis a Milleniumi Digitális Szerzői jogi Törvény hatályosulásának hetedik évfordulóján közzétett tanulmányában az érintett törvény bevezetésének hátrányos következményeit vizsgálta.

Az EFF-tanulmány kiemeli: a DMCA révén visszaszorultak a szólásszabadság és a tudományos kutatás gyakorlásának lehetőségei, veszélybe került az ún. „fair use” jog, a szabad verseny és az innováció.

A jelentés példaértékűnek tartja a Sony BMG zenei albumain alkalmazott rootkitek feltárásának történetét. Az ezeket felfedező egyetemista több héten át azért nem közölte felismerését a szélesebb nyilvánossággal, mert először ügyvédekkel konzultált annak megismerése érdekében, hogy egy esetleges közlés milyen módon sértheti a DMCA-t.

Fred von Lohmann, az EFF egyik vezető állású alkalmazottja szerint a jogsértő felhasználások visszaszorítása helyett a DMCA elsősorban a jogszerű felhasználók és más érdekeltek fenyegetésének és megfélemlítésének eszközévé vált. „Az elmúlt hét év tapasztalatai nyilvánvalóvá teszik, hogy a DMCA nem a Kongresszus szándékai szerint működik és a törvény felülvizsgálatra szorul” – fejtette ki a szervezet véleményét Lohmann.