A Szarvasi Városi Bíróság 2005. évi február 23. napján hozott határozatot B.L. vádlottal szemben, akit környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének büntettében találta bűnösnek, ezért őt 6 hónap börtönbüntetésre és egy év közügyektől eltiltásra, valamint a hulladékgazdálkodással kapcsolatos foglalkozástól 4 évi eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról és kötelezte a vádlottat 33.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság ítéletében megállapította, hogy a hulladékgyűjtő szakképesítéssel is rendelkező vádlott egy gyomaendrődi székhelyű bt. ügyvezetőjeként dolgozott a vádbeli időpontban. 1999. márciusa és 2001. januárja között 586.846 kg akkumlátort gyűjtött be cége gyomaendrődi telephelyén, valamint több szarvasi, gyomaendrődi, mezőtúri cég telephelyén. Az akkumlátorokat egy székesfehérvári székhelyű kft-nek értékesítette, amely cég ilyen irányú engedély birtokában az akkumlátorokat elszállította.

A vádlott a fenti tevékenységét úgy végezte, hogy nem rendelkezett a tevékenység folytatásához szükséges jogszabályban előírt engedéllyel.

Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője a vádlott felmentése végett jelentett be fellebbezést, a Békés Megyei Főügyészség annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A Békés Megyei Bíróság, mint másodfokú bíróság 2006. február 21. napján meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta akként, hogy a börtönbüntetést 50 (ötven) nap kommunális jellegű közérdekű munkabüntetésre enyhítette, a közügyektől eltiltásra illetve a feltételes szabadságra vonatkozó rendelkezéseket mellőzte, mivel ezek a csak a börtönbüntetés mellett voltak megállapíthatók, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta, így azt a rendelkezést is, hogy a vádlott hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet 4 évig nem folytathat.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú Szarvasi Városi Bíróság a teljes körűen feltárt tényállás alapján helyesen következtetett a vádlott bűnösségére, azonban a megyei bíróság nyomatékosabban értékelt néhány enyhítő körülményt az ügy elbírálásakor, így például azt, hogy a vádlott jogszabályban előírt konténerekben tárolta az akkumlátorokat és a veszélyes hulladék átvételére és elszállítására érvényes engedéllyel rendelkező kft-nek adta el azokat. Nyomatékos súllyal értékelte azt is, hogy a vádlott önhibáján kívül hosszú idő óta állt a büntetőeljárás hatálya alatt.

Az ítélet jogerős.