Az Európai Parlament mini-plenáris ülést tart, melyen szó lesz Románia és Bulgária felkészültségéről, a Bizottság állásfoglalást tesz közzé a szolgáltatásokról, míg a Tanács a megemelt vízumdíjakról dönt majd. Ezen a héten kerül sor az EU-Japán csúcsra is.

Európai Parlament

Elmar Brok, Pierre Moscovici and Geoffrey Van Orden, EP-képviselők szóbeli kérdésben érdeklődnek a Bizottságtól: képes lesz-e Románia és Bulgária felkészülni arra, hogy 2007. január 1-jén belépjen az Unióba. Az Európai Bizottság május 16-án teszi közzé jelentését a bolgár és a román felkészülési folyamatról, de Olli Rehn bővítési biztos már korábban jelezte: nem valószínű, hogy a testület a csatlakozások elhalasztását javasolja majd. A jelentés ugyanakkor néhány politikai terülten bevezetheti a védzáradékot, amely főleg a bel- és igazságügyi politikánál kerülhet szóba.

A képviselők többek között szavaznak az évente akár több ezer ember életét is megmenteni képes eSegélyhívó rendszerről szóló jelentésről. A Parlament véleményt fogad el az egységes idegennyelvtudás-felmérő rendszerről, valamint a digitális műsorszórás nyújtotta esélyekről is.

Az EP szavaz az uniós intézmények 2004-es költségvetési mentesítéséről is. Az EP várhatóan elnéző lesz az intézményekkel, annak ellenére, hogy a költségvetési bizottságnak fenntartásai vannak az Európai Bizottság és a tagállamok által közösen használt pénzek kezelésével kapcsolatban.

Az Európai Parlament igazságügyi bizottsága a bevándorlók a társadalomba való integrálódásáról tart vitát. A megbeszélésen Franco Frattini, jelenlegi és Antonio Vitorino volt biztos is részt vesz.

Civilek Európa jövőjéről

Hétfőn és kedden (2006. április 24-25.) az Európai Fórum elnevezésű rendezvény keretében, melyet az EP alkotmányos bizottsága kezdeményezett, civil szervezetek képviselői vitáznak az EU integrációról és az EU globális szerepéről.

Európai Bizottság

Vladimir Spidla, szociális ügyekért felelős biztos a héten közleményt ad ki közszolgáltatások meghatározásáról, melyet a testület szerdán (2006. április 26.) fogad el. A dokumentum kitér arra is, hogy az EU szabályozások hogyan befolyásolják e közérdekű szolgáltatásokat. Miközben a szabályozásokban az EU kénytelen ezekre a szolgáltatásokra hivatkozni, a meghatározások minden tagországban különböznek.

EU-Japán csúcs

Hétfőn (2006. április 24.) kezdődik az EU-Japán csúcs, amelyen részt vesz José Manuel Barroso, bizottsági elnök, Javier Solana, külügyi főmegbízott, Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos, valamint Wolfgang Schüssel osztrák kancellár is.

A csúcson a fő téma a kereskedelem lesz, hiszen Amerika után Japán az EU legnagyobb kereskedelmi partnere. A találkozókon a felek várhatóan több kétoldalú megállapodást is aláírnak.

José Manuel Barroso ugyanakkor a látogatás előtt felszólította Japánt, hogy nyissa meg kapuit az EU befektetői előtt és kritikával illette az új egyesülési szabályokat, amelyek egyes európai vállalatok számára lehetetlenné teszik a japán piacra való bejutást.

Tanács

A mezőgazdasági miniszterek kedden (2006. április 25.) ülnek össze Luxembourgban.

A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön és pénteken (2006. április 27-28.) találkoznak. Ülésük fő témája a schengeni vízumdíjak emelése lesz. A schengeni vízum díja 2007-től 35-ről 60 euróra emelkedhet, miután a tagállamok a megnövelt bevételből szeretnék kiépíteni a SIS II biometrikus adatokat is feldolgozó rendszert.

Az EU bel- és igazságügy miniszterei csütörtökön (2006. április 27.) írhatják alá az erről szóló megállapodást, amely 2007. január 1-jétől lépne életbe.

Az osztrák elnökség szerint a tagállamok között nem várható vita a témában és azt a miniszterek csütörtöki ülésükön jóváhagyhatják. Ám a keddi nagyköveti találkozón várhatóan Magyarország és Görögország is ellenvetéseket vet majd fel a határmenti ingázókat illetően. A döntéshez elég a minősített többség, így azt a magyarok és a görögök ellenvéleménye mellett is elfogadhatják a tagállamok.