A teljes hazai rendőrséget lekötné, ha minden illegális letöltés vagy szoftvermásolás ügyében eljárás indulna – hangzott el a Szellemi Tulajdon Világnapján. A szerzői jogvédő szervezetek szerint megoldást a büntetési tételek emelése jelenthetne.

Van, aki megveszi, és akad, aki leveszi. Mármint az internetről, ahonnan perceken belül letölthető, rögzíthető és sokszorosítható mindaz, amit egy kulcsszóra kidob a keresőprogram. A jogvédő szervezetek becslése szerint a szerzői jog megsértése százmilliárd forint kárt okoz a filmeseknek, zenészeknek, a szoftverfejlesztőknek és a forgalmazóknak. Az elmúlt évtizedben megtriplázódott a felderített esetek száma.

Harmati Pál az ORFK Elemző és Koordinációs Főosztályának vezetője elmondta: “Nem csak a magyar rendőrséget, hanem Európa, de talán a világ minden rendőrségét térdre lehetne kényszeríteni, ugyanis olyan számban nyilvánulnak meg ezek a jogellenes cselekmények különösen az internet felhasználásával, ami olyan ügyszámot produkálna, hogy nincs az a rendőrség, ami ezzel meg tudna birkózni.”

A nagykereskedők szerint a CD-k és DVD-k fele, más becslések szerint, kilencven százaléka illegális. A jogvédők a büntetési tételek emelését követelték.

Szamosi Katalin a BSA jogi képviselője úgy fogalmazott: “Nagyon sok elkövetőt csak pénzbírsággal sújtanak, olyanokat is, a kik visszaesők, vagy halmazatban nagyon sok bűncselekményt követnek el. Tehát ítélet van, de annak enyhe volta nem rettenti el az elkövetőt a cselekménytől.”

Az egyik új magyar filmet pár hónap alatt 183 ezerszer töltötték le az internetről, 600 milliós bevételtől fosztva meg a forgalmazókat. A producer szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy az állam nem védi meg az alkotókat.

Kálomista Gábor elmondta: “Azt vitatják, hogy ellophatom-e és otthagyhatom-e a dolgot egyszerre, igen, de ha az autópályán megyek matrica nélkül, azért megbüntet az állam, ha egy szellemi terméket ellopok, azért az állam nem büntet, pedig joga, lehetősége és kötelessége is lenne ezt megtenni.”

A szerzői jogvédő szervezetek szerint jelenleg minden második magyar számítógép fekete szoftverrel fut. Ha ezt az arányt négy év alatt 40% alá szorítanák, az több mint 150 milliárd forint pluszbevételt jelentene a magyar gazdaságnak.