Sólyom László köztársasági elnök május 2-ára a Sándor-palotába hívta az öt parlamenti párt elnökét, hogy megbeszélést folytassanak az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről.

A megbeszélés elsődleges témája az Országgyűlés alakuló ülése időpontjának a megállapítása. Az alakuló ülés tervezett időpontjának ismeretében a megbeszélés további témája az alakuló ülés előkészítésére irányuló tárgyalások ütemezése és az ezzel kapcsolatos teendők áttekintése.

Az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő egy hónapon belüli időpontra a köztársasági elnök hívja össze. Tekintettel arra, hogy az országgyűlési képviselők 2006. évi általános választásának második fordulójára 2006. április 23-án került sor, az Országgyűlés alakuló ülését legkésőbb 2006. május 23-án meg kell tartani.

Az alakuló ülésnek az alkalomhoz méltó és eredményes megtartása érdekében – szem előtt tartva a korábbi ciklusok gyakorlatát is – a köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy az Országgyűlésbe jutott pártok vezetői és szakértői az Országgyűlés Főtitkársága és Hivatala munkatársainak részvételével az alakuló ülés előkészítésére irányuló tárgyalásokat folytassanak. A megbeszéléseken az államfő képviseletében részt vesz a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa is.

Az Országgyűlés alakuló ülésének összehívása mellett a köztársasági elnök alkotmányos feladata, hogy az alakuló üléstől számított harminc napon belül javaslatot tegyen a miniszterelnök személyére az Országgyűlésnek. Ezért az államfő az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások megindítása után az Országgyűlésbe jutott pártok elnökeivel, illetve miniszterelnök-jelöltjeivel külön-külön is megbeszéléseket folytat majd annak érdekében, hogy a miniszterelnök személyére vonatkozóan a megfelelő időben – lehetőleg már az Országgyűlés alakuló ülésén – megalapozott javaslatot tudjon tenni. Ezeket a megbeszéléseket azt követően áll szándékában megkezdeni, hogy az Országos Választási Bizottság megállapította a 2006. évi országgyűlési választások országosan összesített és végleges eredményét.