A tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei elfogadták a schengeni vízumdíjak 35-ről 60 euróra történő emelését. A magasabb díjakat 2007 januárjától alkalmazzák majd. A tagállamok a megnövelt bevételből szeretnék kiépíteni a biometrikus adatokat is feldolgozó beléptetőrendszert.

Svédország, Görögország és Magyarország a díjemelés ellen szavazott, ám sikerült elérni, hogy az emelt díj nem vonatkozik majd Oroszországra, a nyugat-balkáni országok és Ukrajna pedig egy év haladékot kapnak, amely alatt megállapodás születhet a vízumdíj szintentartásáról. Ennek feltétele, hogy az említett országok ígéretet tesznek arra, hogy visszafogadják azon állampolgáraikat, akiket az EU határairól visszafordítanak. Oroszország már aláírta az ezt tartalmazó megállapodást, Macedóniával és Ukrajnával pedig folynak a tárgyalások a feltételekről.

Hat éven aluli gyermekeknek, csereprogramokban résztvevő iskoláscsoportoknak, diákoknak és tanáraiknak, valamint kutatóknak azonban nem kell vízumot váltaniuk. A miniszterek úgy döntöttek, hogy a tagállamok egyes esetekben maguk dönthetnek arról, hogy kérnek-e vízumdíjat a harmadik országok állampolgáraitól és meghatározhatják a hosszabb tartózkodásra kiadott vízumok díját is.