Május 1-jétől hatályos az az új jogszabály, amely szerint nem kell tartózkodási engedélyt kérnie annak az EU-s állampolgárnak, aki három hónapnál is tovább szeretne tartózkodni egy másik tagállamban. A megélhetés bizonyításának kötelezettsége azonban nem szűnik meg.

Az uniós állampolgárok és családtagjaik ezentúl szabadon tartózkodhatnak egy másik uniós tagállamban, és ehhez csak érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell rendelkezniük. Nem kell tartózkodási engedély azoknak sem, akik három hónapnál hosszabb időt töltenek egy másik tagországban. A tagországok maguk dönthetik el, hogy az EU-s állampolgároknak nyilvántartásba kell-e vetetniük magukat az illetékes hatóságoknál vagy sem. Az irányelv szerint azonban nem szűnik meg az a szabály, amely feltételekhez köti a tartózkodást. Eszerint a külföldre utazóktól a tagállam kérheti, hogy bizonyítsák elegendő megélhetési forrással és betegbiztosítással rendelkeznek.

Franco Frattini, az Európai Bizottsági bel- és igazságügyi biztosa mérföldkőnek minősítette az irányelvet, amelynek értelmében öt év után a jelenleginél jóval egyszerűbb papírmunkával letelepedési engedélyt kaphatnak azon uniós állampolgárok, akik egy másik EU-országban laknak. Ez jelenleg mintegy hétmillió embert érinthet.

A direktívát május 1-jével valamennyi tagországnak át kellett volna ültetnie jogrendjébe, de brüsszeli közlések szerint ez teljes egészében csupán Ausztriában, Szlovákiában és Szlovéniában történt meg, illetve hamarosan végrehajtják Dániában, Spanyolországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

Elvben ezért minden tagországban alkalmazni kell annak rendelkezéseit, és amennyiben valahol ezt nem teszik meg, az érintett állampolgár jogi akciót indíthat a helyi hatóságok ellen – emelte ki brüsszeli sajtóértekezletén Frattini.