Ez a hét az Európa Nap ünneplésével telik majd. Észtország várhatóan ratifikálja az EU Alkotmányát, az Európai Bizottság az európai egyetemek modernizálásáról, a pénzügyi csalások és a vámügyi korrupció elleni küzdelemről ad ki közleményt és folytatja munkáját az Európai Parlament ideiglenes a CIA ügyet vizsgáló bizottsága is, amely Amerikában hivatalnokokkal, szakértőkkel és a kongresszus tagjaival találkozik.

Észtország várhatóan kedden (2006. május 9.) ratifikálja az EU Alkotmányos Szerződését, míg a finn parlament arról szavaz, hogy még ebben az évben megkezdődjön-e a dokumentum jóváhagyási folyamata.

Európai Parlament

Május 9-én, az Európa Napon az Európai Parlament és az osztrák képviselők Európa jövőjéről tartanak kétnapos fórumot, melyen Josep Borrell az EP elnöke, Jose Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke, valamint Wolfgang Schüssel osztrák kancellár is részt vesz majd. A konferenciát élőben közvetíti az Európai Parlament Sajtószolgálata.

Az intézményközi megbeszélésen többek között szó lesz az EU a világban betöltött szerepéről, a globalizációról, az európai szociális modellről, a szabadság, a biztonság és igazságosság térségének fenntarthatóságáról, valamint az EU finanszírozásáról is. A konferencia végén adják ki az Európai Bizottság Európa jövőjéről szóló vitairatát, amelyet az EU vezetői a júniusi csúcson vitatnak majd meg. A dokumentumot, amely a reflexiós időszak tanulságait vonja le, és javaslatot tesz az európai polgárok hatékonyabb megszólítására, Barroso és Margot Wallström, kommunikációért felelős biztos mutatja majd be.

Az Európai Parlament ideiglenes, a CIA ügyet vizsgáló bizottsága Amerikában hivatalnokokkal, szakértőkkel és a kongresszus tagjaival találkozik. A 13 fős parlamenti delegációt Carlos Coelho (portugál, szocialista) vezeti

Az osztrák elnökség valamint Josep Borrell EP elnök csütörtökön latin-amerikai és karibi vezetőket fogad Bécsben. A csúcs célja, hogy megerősítse az EU és transzatlanti partnerei közötti párbeszédet.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2006. május 10.) közleményt ad ki az európai egyetemek modernizációjáról, amely arra keresi a választ, hogyan lehet a magánbefektetőket az egyetemek támogatására ösztönözni, amely segítené őket a kutatás-fejlesztés világszintű versenyében.

Kovács László vám- és adóügyi biztos szerdán (2006. május 10.) teszi közzé a pénzügyi csalások és a vámügyi korrupció elleni küzdelemről szóló javaslatait, melyeket várhatóan csütörtökön (2006. május 11.) fogad el a testület. Az első javaslat az ÁFA csalások megakadályozását, míg a másik az EU határain előforduló korrupció elleni harcot, valamint az adminisztrációs terhek csökkenését célozza.

Markos Kyprianou, egészségügyi biztos táplálkozási és egészségügyi konferenciára hivatalos Brüsszelben, melyen amerikai tisztviselők is részt vesznek.

Európa Nap alkalmából Louis Barrot, közlekedésért felelős biztos fotókiállítást nyit Párizsban, Danuta Hübner, Varsóban ünnepli az Európa Napot, míg Mariann Fischer-Boel, mezőgazdaságért felelős biztos az ír parlament tagjaival találkozik Dublinban.