A Bizottság elnöke a már hatályos szerződések segítségével szeretné szorosabbá fűzni az Unión belül a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni küzdelmet.

A Bizottság elnöke május 8-án tett bejelentése arról tanúskodik, hogy inkább a már meglévő szerződések nyújtotta lehetőségeket szeretné jobban kihasználni ahelyett, hogy tétlenül várja, amíg az Európai Alkotmányt végre elfogadják a tagállamok.

Barroso azzal indokolta bejelentését, hogy a bűnözés és terrorizmus elleni harc egyre inkább az európai állampolgárok mindennapi problémájává válik. „A biztonságpolitika terén a leghatékonyabb választ a közös Európa képes adni” – mondta, majd hozzátette, hogy az embereknek több Európára van szükségük ezen a területen.

A Bizottság ezért azt javasolja, hogy a „harmadik pillér” nyújtotta lehetőségek váljanak a közösségi jogrend valódi részévé, ami a nemzeti vétójogok megszüntetésével érhető el igazán. Ez a lépés természetesen politikai szándék függvénye, melynek kinyilvánítását az Egyesült Királyság és Dánia eddig nem volt képes megtenni.

Elképzelhető, hogy Barroso tervei valóra válnak: Finnország korábban kifejtette abbéli szándékát, hogy elnöksége alatt reformok színtere legyen a harmadik pillér szabályozása, melyet Frattini biztos is eltökélten támogatott.