Háromszor olyan gyakran válnak bűncselekmény sértettjévé Budapesten a VIII. kerületben élő polgárok, mint például a II. vagy a III. kerület lakói.

A pesti Harlemként is emlegetett Józsefvárosban tavaly ezer helybelire 141 felderített bűncselekmény jutott, míg Óbudán például csak 47 – derül ki a Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium megjelenés előtt álló, legfrissebb éves bűnügyi jelentéséből. A törvénysértések elkövetésével gyanúsított személyek számát tekintve még kiáltóbb a különbség a több slumosodó negyedet is magában foglaló “nyócker” és a budai gazdagabb körzetek között. Miközben a Józsefvárosban 2005-ben minden 34. helybéli ellen indult büntetőeljárás, a II. kerületben csak minden 143. lakost gyanúsítottak a hatóságok bűncselekmény elkövetésével. A bűnügyi statisztikákból hosszabb távon a Népszínház utca és vidékének gettósodása látszik kirajzolódni: a Józsefváros több éve a legtöbb bűnelkövetőt kibocsátó térség a fővárosban, fél évtizeddel ezelőtt azonban még csak feleannyi gyanúsított jutott ott ezer lakosra, mint az elmúlt esztendőben.

A regisztrált bűncselekmények számát tekintve pedig a VIII. kerület három éve még csak a 7., tavalyelőtt pedig a 6. volt a főváros bűnügyi toplistáján, 2005-ben viszont (egy évtized után) ismét visszakerült a 2. helyre. A főváros bűnügyi tekintetben leginkább fertőzött körzetének ugyanis hagyományosan a turisták által tömegesen látogatott Belváros számít, az V. kerületben tavaly kereken 200 bűntett és vétség jutott ezer lakosra. A fővárosi kerületek bűnügyi helyzete ténylegesen rosszabb, mint amit a hivatalos statisztika mutat. A kriminológusok szerint valójában kétszer annyi lopás, markecolás, rablás, testi sértés és más törvénysértés történik Magyarországon, mint amennyi bűntény a hatóságok tudomására jut, illetve amennyit a nyomozó szervek – saját eredményességük javítása érdekében – egyáltalán hajlandók regisztrálni.