Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke hivatalos kínai látogatásának utolsó állomásaként a közel 20 milliós nagyvárosba, Sanghajba érkezett.

Korábban Pekingben a Legfelsőbb Bíróság elnökével tárgyalt. A kínai sajtó nagy teret szánt a látogatásnak. Az egész országban fogható központi állami televízió híradója vezető hírként számolt be a főbíró pekingi látogatásáról.

Lomnici Zoltánt a legfelsőbb kínai állami vezetés is fogadta, ami azt jelenti, hogy fontosnak tekintik a Magyarországhoz fűződő viszonyt, továbbá a gazdasági fejlődés, a külföldi befektetések miatt és a növekvő társadalmi igényre tekintettel az igazságszolgáltatás prioritást élvez, ezért erre rendkívül nagy erőforrásokat összpontosítanak.

Peking után egy 4 milliós tartományi fővárosban folytatódott Lomnici Zoltán útja, ahol nem csupán a felső szintű, hanem a közép- és alsó fokú bíróságon is látogatást tett és módja nyílt kötetlen eszmecseréket folytatni az ottani bírákkal is.

A látogatás következő állomása Sanghaj, ahol a felsőszintű bíróság elnöke fogadta őt és egy kerületi bíróságon is látogatást tett.
Kínában a bíróságokra az elmúlt esztendőben 8 millió ügy érkezett, Magyarországon 1 millió 200 ezer. A bírák száma Kínában 180 ezer, Magyarországon 2860. A nők aránya egyharmadnál kevesebb a bírói karon belül, Magyarországon a bírói karnak háromnegyed része nő. A kínai legfelsőbb bíróságra évente 4 ezer ügy fut be, a magyar Legfelsőbb Bíróságra 7 ezer.