Ezen a héten teszi közzé jelentését az Európai Bizottság Románia és Bulgária belépési időpontjáról, és a testület Szlovénia és Litvánia az euróövezethez való csatlakozásáról is dönt. A Parlament elfogadhatja a 2007-2013 közötti költségvetésről született intézményközi megállapodást és összeülnek a külügyminiszterek is.

Európai Parlament

Az Európai Parlament plenáris ülésén, melyet május 15. és 18. között tartanak, a képviselők vitáznak Románia és Bulgária uniós csatlakozásának időpontjáról, és várhatóan elfogadják a 2007-2013-as költségvetési megállapodást.

Az EP ideiglenes bizottsága ezen a héten meghallgatja Strasbourg polgármesterét az elhíresült bérleti díjak ügyében.

A plenáris héten három ünnepélyes ülés is lesz. Hétfő délután (2006. május 15.) Evo Morales bolíviai, kedden délben (2006. május 16.) Mahmud Abbasz palesztin, szerdán (2006. május 17.) pedig Karolosz Papouliasz görög elnök szól az EP-képviselőkhöz.

Hétfőn este (2006. május 15.) vitázik a Parlament az élelmiszereken feltüntethető, egészségességre vagy bizonyos tápanyag-összetételre utaló kifejezések (mint például az „alacsony zsírtartalmú”) használatára vonatkozó uniós szabályokról (Poli Bortone-jelentés) és az élelmiszerekhez adott vitaminokkal, ásványi anyagokkal foglalkozó jogszabályról (Scheele-jelentés).

Kedden (2006. május 16.) kerül napirendre a Marco Polo II. program (Rack-jelentés) és Jürgen Stark, az Európai Központi Bank igazgatótanácsába történő kinevezéséről szóló jelentés (Berès-jelentés).

A Parlament szerda délelőtt (2006. május 17.) szavaz az áprilisban tető alá hozott intézményközi, 2007-2013-ra szóló költségvetési megállapodásról, amelyet várhatóan jóváhagynak a képviselők.

Szintén szerdán (2006. május 17.) négy, az uniós külkapcsolatokban felhasználható finanszírozási eszközről tartanak vitát, ám ezekről az EP várhatóan majd csak júniusban szavaz. Az előcsatlakozási eszközről szóló jelentés Szent-Iványi István nevéhez fűződik.

Szerda délután (2006. május 17.) kerül napirendre a balkáni országokkal energiaközösséget létrehozó szerződésről szóló javaslat (Chichester-jelentés) és ekkor tartják a homofóbia elleni nemzetközi világnapot is, amelyre az EP a plenáris ülésen kívüli strasbourgi rendezvénnyel készül. Csütörtökön (2006. május 18.) az EP az európai természeti katasztrófákkal (árvíz, szárazság, erdőtüzek), azok hatásaival és az évi 1 milliárd eurós kerettel felálló uniós szolidaritási alappal foglalkozik.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden délután (2006. május 16.) számol be az Európai Parlamentnek arról, javasolja-e Románia és Bulgária 2007-es uniós felvételét vagy a csatlakozásokat egy évvel elhalasztaná. Szintén kedden vitázik az EP a Bizottság 2007-es politikai stratégiájáról is.

Ugyancsak kedden (2006. május 16.) teszi közzé Joaquin Almunia, az EB pénzügyi biztosa Szlovénia és Litvánia az euróövezethez való csatlakozásáról szóló jelentését. Litvánia várhatóan elutasító választ kap, mert nem felel meg az inflációs kritériumnak.

Margot Wallström uniós biztos és EP-képviselők kedden (2006. május 16.) este az Európa jövőjéről zajló vita eddigi eredményeit értékelik.

Tanács

Hétfőn (2006. május 15.) ülnek össze az EU tagországok külügyminiszterei, akik az Oroszországgal való kapcsolatról, a Szerbia-Montenegróval felfüggesztett stabilizációs és társulási egyezményről, a Közel-Keletről, valamint a palesztinoknak nyújtandó segélyekről tárgyalnak.

Az oktatási és kulturális miniszterek csütörtökön (2006. május 18.) találkoznak, míg a környezetvédelmi miniszterek informális ülését pénteken (2006. május 19.) tartják.

Európai foglalkoztatási hét

A munka világa legnagyobb európai szintű eseményét tizenharmadik alkalommal rendezik meg Brüsszelben. A rendezvényen állami intézmények, nemzeti minisztériumok, régiók, munkaügyi központok, kutatóintézetek, szociális partnerek, civil szervezetek több mint 50 előadáson vitatják meg a foglalkoztatás kérdéseit. A különböző intézmények, szervezetek és együttműködési programok a rendezvényhez kapcsolódó kiállításon mutatkoznak be. Magyarország önálló standon különböző európai társfinanszírozásban megvalósuló projekteket mutat be.