Pert indíthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen a csaknem két és fél millió ember egészségügyi ellátását koordináló irányított betegellátási rendszer (ibr) több szervezője.

A szervezők szerint az OEP több ponton is jogszabályt sértett, és ügyvédjeik útján erről tájékoztatták is a biztosítót.
Válasz eddig nem érkezett az április 20-án elküldött levélre, s ha az OEP nem reagál az államigazgatásban szokásos harminc napon belül, jogi útra tereljük a kérdést – mondta Nagy Zsuzsanna, a fővárosi Béke téri Egészségügyi Szolgáltató Kft. vezetője.

Az ibr alapgondolata, hogy az emberek ellátásának racionálisabb megszervezésével és megelőző programokkal olcsóbbá lehet tenni az ellátást, az így keletkező megtakarítások pedig fejlesztésekre fordíthatók.

Az 1999-ben indult modellel kapcsolatos kormányzati elképzelések gyakran változtak: volt, mikor országosra akarták bővíteni, most se a továbbépítéséről, se a megszüntetéséről nincs döntés.

Az Irányított Betegellátási Egyesület sérelmezi, hogy az OEP – jogszabályi kötelezettségei ellenére – nem kötött még szerződést 2006-ra az ibr szervezőivel és nem írta ki a prevenciós pályázatokat sem.

Gondok vannak a megtakarítás elszámolásával is, mondta Nagy Zsuzsanna, akinek becslése szerint milliárdos nagyságrendű összeggel kevesebbet utalt az OEP a szervezőknek. Ma már minden negyedik embert az ibr-en belül látnak el, s a háziorvosok közül 1500 dolgozik ebben a rendszerben, amelyben 14 szervező működik.

Az OEP-nél csak annyit mondtak: mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el.