Ezen a héten újra előkerül a szolgáltatási irányelv, míg a Bizottság magas rangú politikusokat és vallási vezetőket lát vendégül. A Parlamentbe látogat a Dalai Láma és több tanácsülésre is sor kerül.

Tanács

Javier Solana, külügyi főképviselő és Olli Rehn bővítési biztos hétfőn (2006. május 29.) Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnököt fogadja, aki a függetlenedő kisállam EU-ba való gyors integrálódását igyekszik majd elérni.

A Versenyképességi Tanács kétnapos ülésén szóba kerül a szolgáltatási irányelv. A találkozón az EU űrkutatási politikájáról, a nukleáris kutatásokról, valamint az EU fenntartható fejlődéssel kapcsolatos stratégiájáról is eszmét cserélnek a miniszterek.

Az EU bel- és igazságügyi miniszterei kétnapos tanácskozást tartanak az Europolról, valamint a határon átnyúló információcseről. A miniszterek napirendjén szerepel a terrorizmusellenes stratégiák bevezetése a tagállamokban. A résztvevők tárgyalnak a biztonságos országok listájáról is, amelyekből a menedékkérőket gyorsított eljárással lehet visszaküldeni hazájukba. Az Európai Bizottság a múlt héten nem tudott megállapodásra jutni a listáról.

Európai Bizottság

Olasz miniszterelnökként tesz bemutatkozó látogatást hétfőn Brüsszelben Romano Prodi, aki évekig az Európai Bizottság elnökeként dolgozott, és e posztról tért vissza a római politikába. Prodi immár olasz kormányfőként José Manuel Durao Barrosoval tárgyal, aki éppen az olasz politikustól vette át a bizottság elnöki posztját másfél évvel ezelőtt.

Kedden az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso vallási vezetőkkel találkozik. Az ülésen az alapvető jogokról és egymás vallásának kölcsönös tiszteletben tartásáról lesz szó.

Günter Verheugen szerdán fogadja a Dalai Lámát, akivel Josep Borrell az Európai Parlament elnöke is találkozik és megjelenik az EP külügyi bizottsága előtt is.

Ezen a héten tartják a Zöld Hetet, melynek témája a lakosság figyelmének felhívása a klímaváltozásra. Bár Brüsszel a globális felmelegedést kiemelt problémaként kezeli, a tagállamok lemaradtak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A Zöld Hét, amelyet Barroso bizottsági elnök és Stavros Dimas környezetvédelemért felelős biztos és indít el, arra próbál rávilágítani, hogy az európai polgárok mit tehetnek a klímaváltozás ellen.

Európai Parlament

Az Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó és jogi bizottsága az EU és Amerika között létrejött, a légi utasok adatainak átadásáról szóló megállapodást vizsgálja, amelyről az Európai Bíróság szintén kedden hoz döntést. A képviselők szerint a 2003-ban a tagállamok és Washington között létrejött megállapodás súlyosan sérti az EU állampolgárok személyiségi jogait, ám az EP már kétszer elutasította a megállapodásról való döntést. A képviselők az Európai Bíróság nem ítéletére várnak az ügyben.

Szerdán és csütörtökön plenáris ülést tart az Európai Parlament. A képviselők Guy Verhofstadt belga miniszterelnökkel találkoznak, akivel Európa jövőjéről folytatnak vitát.

A plenáris ülésen a képviselők szavaznak a gyermekgyógyszerekről, megbeszélést tartanak a guantanamói börtönről, az euróövezet bővítéséről, valamint a roma nők helyzetéről Európában.