Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc tegnap az országreformot elindító kilenc törvényjavaslatot, amelyekről az ellenzéki pártokkal mától egyeztetnek

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc tegnap az országreformot elindító kilenc törvényjavaslatot, amelyekről az ellenzéki pártokkal mától egyeztetnek. A Miniszterelnok.hu internetes oldalon olvasható közlemény szerint “az Új Magyarország felé vezető első lépés, hogy átalakítjuk az államot és a politikát: a posztok és a képviselők számát csökkentjük, az előjogokat megnyirbáljuk, a pártfinanszírozást átláthatóvá tesszük, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítjuk, a jogalkotás minőségét javítjuk. Ez a célja annak a kilenc törvénytervezetnek, amelyekről Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök még a kormányalakítás előtt egyeztetni szeretne az ellenzéki pártokkal, és amelyek elfogadásához kétharmados többség kell a parlamentben.”

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: az előre jelzettnél később, a hét végén kapták meg a kormányzati javaslatcsomagot, melyet át fognak tanulmányozni, és ma a szövetség jogi és közigazgatási kabinetjének vezetője, Répássy Róbert egyeztetni fog a miniszterelnök kabinetfőnökével. Hozzátette, hogy a Fidesz már korábban átküldte javaslatait a szocialista pártnak, a többi között a költségvetési tanácsról, a kétszáz fős parlament alkotmányba foglalásáról, valamint a kormánytagok anyagi felelősségvállalásáról a költségvetési hiánnyal kapcsolatban, de mindezekre még nem érkezett válasz. Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta, hogy a mai frakcióülésen tárgyalnak a javaslatokról.

A már ismert javaslat mellett, amely szerint a parlamenti képviselők számát 78-cal, 298-ra csökkentené, és egyfordulóssá tenné az országgyűlési képviselő-választásokat, Gyurcsány Ferenc az önkormányzati képviselők számának csökkentését is javasolja. Már ősztől kevesebb lehet a képviselők száma, a megyei és a fővárosi közgyűlések esetében átlagosan húsz-negyven százalékkal. A kijelölt kormányfő javaslatot tett arra is, hogy 2009-től a megyei helyett regionális közgyűlések működjenek Magyarországon; a most ősszel megválasztott települési és önkormányzati képviselők hat évre kapjanak mandátumot; de 2012-től továbbra is négyévente, mindig a parlamenti ciklus felezőidejében legyenek önkormányzati választások.

Gyurcsány Ferenc javaslata szerint nemcsak minisztériumokból lesz kevesebb, hanem átalakul a tárcák vezetése is: a jövőben közvetlenül a miniszter és helyettese irányítja majd az adott tárca munkáját; megszűnnek a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkári posztok.

A javaslat szerint a parlamenti képviselők mentelmi joga nem terjed ki arra, hogy megtagadják az alkoholszonda megfújását. Szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok. A parlamenti képviselők semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelőbizottsági tagok; nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért. Ugyanezek a gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak az Európai Parlament magyar tagjaira is. A képviselők gazdasági összeférhetetlenségi szabályait 2010-től kiterjesztik a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is.
A javaslat szerint a pártok vezetőit anyagi felelősség terheli, ha pártjuk törvénysértést követ el. Minden támogatásról, a természetbeniről is számot kell adni a nyilvánosság előtt. A javaslat a kampánykiadásokat nem korlátozza, és azok teljeskörűen nyilvánossá válnak.

A jogalkotási törvény anakronizmusait is megszüntetnék, továbbá minden jogszabály előkészítésekor kötelezővé tennék a hatásvizsgálat elkészítését. A civil szervezetek és az egyházak pedig minden jogszabály tervezetét megismerhetnék, még mielőtt a kormány elfogadná.