A svájci szövetségi kormány 2006. május 17-én jogalkotási folyamat keretében konzultációt kezdeményezett a tisztességtelen versenyt folytató vállalatok elleni szankciók bevezetéséről.

A svájci törvényalkotó e jogszabálymódosítástól várja a káros marketingtevékenység visszaszorulását. A törvény megalkotásának elsődleges oka az, hogy közeleg az Ausztria és Svájc által közösen megrendezendő 2008-as Európa bajnokság és az UEFA több alkalommal felhívta a svájci hatóságok figyelmét a jogalkotási folyamat szükségességére, melynek eredménye természetesen az internetre is vonatkozik majd.

A törvény segítségével elsősorban az olyan magán – vagy jogi személyek elleni fellépésre lesz majd lehetőség, akik anélkül, hogy arra megfelelő jogalapjuk lenne, használják egy másik társaság reklámeszközeit, alkotásait vagy szolgáltatásait oly módon, hogy ezzel csökkentik az utóbbi vállalat jó hírnevét.

A sportesemények hatása a jogalkotásra nem újkeletű: a 2012-es olimpiai játékok Angliában, míg a 2004-es labdarúgó EB Portugáliában eredményezett törvénymódosításokat.