Az Európai Bizottság elfogadta azt a Kovács László, adó és vámügyi biztos által beterjesztett közleményt, amely szerint európai szintű adócsalás ellenes stratégiára van szükség, amelyet széles körű konzultáció előz meg.

A Bizottság azért indít vitát az adócsalás elleni stratégiáról, mert szerinte a tagállamok egyedül nem képesek kezelni a problémát. A vitába az összes érintett bekapcsolódhat. A javaslat lényege, hogy olyan rendszereket kell kidolgozni, amelyek lehetővé teszik az indirekt adók (Áfa és jövedéki adó) hatékonyabb nyomon követését és behajtását.

Az Európai Bizottság javasolja, a tagállamok közötti jobb adminisztrációs együttműködést, az információáramlás hatékonyabbá tételét, állandó együttműködési fórum létrehozását, valamint a harmadik országokkal való új közösségi együttműködés kidolgozását.

Az adócsalások körülbelül az EU GDP 2-2,5 százalékát teszik ki. A leggyakoribb a termékek körforgásával kapcsolatos áfa csalás, de súlyos veszteségeket okoz a dohánytermékek és az alkohol csempészete és hamisítása is.