Az osztrák elnökség a közelgő EU-csúcsra készülődik, míg az Európai Bizottság ezen a héten az EU világpolitikai szerepéről vitázik. A pénzügyminiszterek tanácskozásának fő témái a szlovén euró bevezetés és a társasági adó lesznek. Összeülnek a közlekedési és energiaügyekért felelős miniszterek is, míg az Európai Parlament a jövő heti plenáris ülésre készül.

Tanács
A pénzügyminiszterek szerdai (2006. június 7.) találkozójukon Szlovénia és Litvánia az euróövezethez való csatlakozásáról vitáznak az Európai Bizottság jelentése alapján. A Bizottság már korábban bejelentette, hogy Vilnius addig nem vezetheti be a közös pénzt, amíg nem sikerül teljesíteni az inflációs feltételt. A pénzügyminiszterek után a témával az Európai Tanács is foglalkozik majd, melynek ülésére június 15-16-án kerül sor. A szlovén eurótagságról szóló végső döntést július 11-én a gazdasági miniszterek hozzák majd meg, akik meghatározzák a tollár és az euró közötti fix árfolyamot.

A pénzügyminiszterek asztalán, a határon átnyúló üzletek Áfa-előírásainak egyszerűsítése is ott hever, és a vezetők a közös társasági adóalapról is tárgyalnak. A társasági adóalap továbbra is ellentmondásos téma, hiszen egyes tagállamok – Nagy-Britannia, Írország, Szlovákia és Észtország – az egyhangú döntést igénylő tervek megvétózásával fenyegetőzik.

A pénzügyminiszterekhez hasonlóan az energiaügyekért felelős miniszterek is Luxembourgban találkoznak, fő napirendi témájuk az Európai Bizottság által előterjesztett Zöld Könyv lesz, amely a gáz és energiaellátás biztonságával, az EU belső energiapiacának helyzetével, valamint az Oroszországgal való együttműködés lehetőségeivel foglalkozik.

A közlekedési miniszterek pénteken (2006. június 9.) próbálnak megállapodni a vasúti és közúti közlekedési szolgáltatások irányelvtervezetéről, melynek célja a versenyhelyzet kialakítása a szektorban, valamint a jogbiztonság megteremtése, amellyel a testület a befektetéseket kívánja ösztönözni. A miniszterek tárgyalnak a halászati politikáról kiadott Zöld Könyvről is, melyet Jose Manuel Barroso és Joe Borg, halászati ügyekért felelős biztos mutat majd be szerdán (2006. június 7.).

A közlekedési miniszterek ülésén tíz európai (nem EU tag) állammal írják alá a közös európai légiközlekedési egyezményt (Albánia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Románia, Szerbia és Montenegró és a Koszovó ENSZ misszió, valamint Izland és Norvégia). Az egyezmény egy 35 országból álló belső piacot hoz majd létre a légiközlekedésben, amely 500 millió embert (kb. 52 millióval többet, mint az EU lakossága) szolgál majd ki. Az EU tagállamok és a dél-kelet európai országok közötti légiforgalom 2001 óta 121 százalékkal nőtt.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság heti ülésén szó lesz az EU világpolitikai szerepéről, valamint a szervezet külpolitikájának hatékonyabbá tételéről és újra napirendre kerül az EU-s diplomáciai szolgálat létrehozása is, amely az Európai Alkotmányban szerepel. A Benita Ferrero-Waldner, kül- és biztonságpolitikáért felelős biztos által bemutatott jelentés várhatóan számos olyan lépést tartalmaz, amely az Alkotmányban szereplő szolgálathoz hasonló szervezeti egység létrehozását célozza – értesült a European Voice című hetilap.

Az Európai Bizottság heti ülésén várhatóan elfogadja a negyedik alkalommal a gazdasági és szociális kohézióról kiadott jelentést, amely a kibővített EU jövedelemszintjeit és termelékenységét vizsgálja és javaslatokat tesz a 2007-2013-as időszakban elérendő célokra.

Az Európai Bizottság a hét végén jelentést ad ki az európai fürdővizek állapotáról.

Európai Parlament

Az Európai Parlament ezen a héten a jövő heti plenáris ülésre készül.

A jövő heti ülésen kiemelt szerepet kap a levegő- és a talajvizek tisztasága és a testület végső szavazást tart majd az EU 2007-2013 közötti kutatási keretprogramjáról is.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke a bolgár miniszterelnököt Szergej Stanichev-et fogadja.

Ezen a héten a YOU4UROPE elnevezésű akció keretében 70 holland középiskolás vehet részt azon a vitán, amelyen Európa jövőjéről vitázhatnak parlamenti képviselőkkel. A rendezvényen Margot Wallström kommunikációért felelős biztos is részt vesz.