A Szonda Ipsos kutatási eredményei szerint (2005) a magyarok csak alegáltalánosabb ismeretekkel rendelkeznek a hazai bíróság működéséről és a jogalkotásról.

Bár általában ismerik az igazságszolgáltatás különböző szintjeit, és megközelítőleg minden harmadik megkérdezett hallott már az ítélőtáblák működéséről vagy a kerületi bíróságok létezéséről (68%), tudásunk meglehetősen felszínes:

  • bizonytalanok vagyunk (55%) annak megítélésében, hogy létezik-e Magyarországon bíróságokat igazgató intézmény;
  • annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy bírósági döntések ellen élhetünk fel­lebbezéssel, annak módjáról szinte alig tudunk valamit;
  • mindössze minden harmadik megkérdezett tudja, hogy Magyarországon létezik a bírósági szóvivő rendszer;
  • a válaszadók mindössze 8%-ának van nagyságrendileg helyes elképzelése arról, hogy egy év alatt hány bírósági ügy zajlik Magyarországon.

Azáltal, hogy minimális tudásunk van a bíróságok működésével és a törvényalkalmazás menetével kapcsolatban, nemcsak műveltségünk hiányosabb, de kevésbé tudunk a bíróságok napi munkájának, eredményeinek vagy problémának megítélése kapcsán elfogulatlan ítéletet hozni.

Több információ, megújuló kommunikáció

A bíróságok működésével kapcsolatos általános ismerethiány megváltoztatásának fontos eszköze az alapos tájékoztatás, a több és mindenki számára elérhető és érthető információ biztosítása. Ezért az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) megújítja kommunikációját, és még szélesebb körben igyekszik elérhetővé tenni azokat az ismereteket, amelyek abban segítenek, hogy megértsük és átlássuk a jogalkalmazás rendszerét, a bíróságok munkáját.

Tudjuk, hogy a lakossági szemléletformálás és a tájékoztatás, a „nemzeti tanulási program” az iskolapadban kezdődik. Ezért első lépésként a fiatalokkal kívánjuk megismertetni a bíróságok működését, a jogalkotás és jogalkalmazás működését. Azt szeretnénk, ha a fiatalok minél korábban hozzáférhetnének a legszükségesebb információkhoz, megkapnák mindazokat az ismereteket, amelyek birtokában még jogtudatosabb és jogkövetőbb felnőtté válnának. Nem titkolt célunk, hogy már iskolás korban megértessük: a bíróság nem egy öntörvényű, világtól elzártan működő misztikus intézmény, hanem egy olyan, mindennapi életünkhöz ezer szállal kapcsolódó, megbízhatóan és kiszámíthatóan működő rendszer, ahol átlátható és mindenki számára megérthető szabályok alapján születnek a döntések.

Középpontban az iskola

A Sulinet program keretében ma már minden középiskolás számára hozzáférhető az Internet. Ezért ősszel, az iskolai tanévkezdés után, az Oktatási Minisztérium támogatásával elindítjuk többfordulós, interneten is elérhető tanulmányi versenyünket. A többfordulós vetélkedő célja, hogy játékos formában és a fiatalok nyelvére lefordítva bemutassa a bíróságok munkáját, kreatív és izgalmas kutatási feladatok megoldásával hívja fel a játékban résztvevő fiatalok figyelmét a jogi ismeretek fontosságára.

A versenyre minden középfokú oktatási intézmény (tetszőleges számú) csapata jelentkezhet. A versenyre 2006. szeptember 1-jétől lehet folyamatosan regisztrálni az Oktatási Minisztérium és a bíróságok központi honlapjain keresztül. Az egyes fordulók kérdéseinek helyes megoldásait elektronikus módon adhatják fel az iskolák. A beküldött válaszokat bírák, középiskolai tanárok, és az Oktatási Minisztérium képviselői ellenőrzik. A döntőbe jutott csapatok értékes jutalmat nyerhetnek.

A vetélkedő elindulásával egy időben, könnyen érthető, informatív tananyagcsomagot jelentetünk meg a játék honlapján. Olyan jogi alapismereteket tartalmazó „digitális könyvet”, amely nemcsak a vetélkedő feladatainak megoldásában nyújt segítséget a fiataloknak, de felhasználható lesz az iskolai tanórák, így például az osztályfőnöki órák keretén belül is. A játékos tananyag középpontjában a honlapra látogató fiatalok állnak majd, akik saját szemszögükből követhetik nyomon egy bűncselekmény eseményeit, és dönthetnek arról, hogy miként oldják meg a rájuk háruló alapvető joggal kapcsolatos feladatokat.

Az új, fiataloknak szóló multifunkcionális honlapon nem csak az új tananyag lesz elérhető, de helyet kapnak hírek, fotóalbumok és a vetélkedő aktuális állásának eredményei is.