A bölcsek újra feléleszthetik a kereszténységről szóló EU-s vitát

Az európai püspökök elismert gondolkodókból álló csoportot bíztak meg azzal, hogy állítsanak össze egy olyan, az európai közös értékeken alapuló jelentéstervezetet, amelynek alapján fel lehetne éleszteni az arról szóló vitát, hogy a kereszténység megemlítése szükséges-e az EU Alkotmányos Szerződés-tervezetében.

A „bölcs férfiak és nők csoportja” az első találkozóját szeptember 11-én, hétfőn tartotta az Európai Közösségek Püspöki Konferenciájának Bizottságának (COMECE) kezdeményezésére. A szakértői csoport az Európai Bizottság három korábbi tagját is a sorai között tudhatja Mario Monti, Franz Fischler és Loyola de Palacio személyében, de a csoport tagjai Jacques Santer és Pat Cox is, az Európai Bizottság és a Parlament korábbi elnökei is.

Egy volt belga nagykövet, Philippe de Schoutheete szerint - aki szintén a csoport tagja - a célkitűzésük az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az európai értékekre azokban az időkben, amikor az emberek teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, vagy egyszerűen nem tudnak arról, hogy „az EU nem egyszerűen a közös piacból és a közös agrárpolitikából áll”. „Az Európai Uniós folyamat jól meghatározott értékekre épül, de az integráció évtizedei során erről többségében elfelejtkeztünk” - tette hozzá.

A COMECE szóvivője elmondta, hogy a kezdeményezéssel közvetlenül az Unió azon értékeinek és célkitűzéseinek befolyásolására törekszenek, amelyeket a tagállamok vezetői az EU 50. születésnapján, 2007. március 25-én terveznek elfogadni. A tagállamok születésnapi deklarációjától az Európa keresztény örökségéről szóló vita feléledését várják, amelyről nemrégen a német kancellár, Angela Merkel is említést tett, akinek érvelése szerint Istent bele kellene foglalni az új EU Alkotmányba. Az Alkotmányos Szerződés tervezetének jelenlegi szövegébe ez a COMECE erőteljes lobbizása ellenére sem került bele.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
EURÓPAI UNIÓ