Az európai fogyasztóvédők a Bizottság által javasoltnál alacsonyabb barangolási díjakat állapítanának meg a külföldi mobilozás esetében.

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek európai szövetsége, a BEUC szerint senkinek sem szabadna 33 eurócentnél többet fizetnie egy külföldről indított mobilhívás után – ez jóval alatta van a Bizottság által korábban javasolt 45 centnél. „Az általunk javasolt árplafonnal az ágazat továbbra is nagyon nyereséges marad, és így beruházásokat vonz majd” – idézte a Reuters a szervezet igazgatóját, Jim Murrayt.

Szerinte megalapozatlanok a mobilcégek azon megállapításai, melyek szerint azért nincs szükség szabályozásra, mert az árak drasztikusan visszaestek. A szervezet megítélése szerint egyes speciális roamingcsomagok nem tartalmaznak alacsonyabb tarifákat, és egyáltalán nem olyan előnyösek, mint azt állítják.

Példaként az Orange-ot hozta fel, melynek egyik ajánlata értelmében havi 30 euró befizetése mellett az ügyfél 40 perces roaminghívást bonyolíthat le. A BEUC szerint azonban az átlagügyfél ezeket a perceket csak vakáció idején használja fel, az év nagy részében, amikor otthon tartózkodik, azonban csak elvesztegeti őket.

A nagy európai távközlési cégeket tömörítő GSM Europe azonban azzal érvel, hogy a barangolási díjak általában csökkentek, és vitatja a Bizottság azon számait, melyek szerint egy egyperces roaminghívás után egy eurót vagy akár többet is fizethet az ügyfél. Ezzel szemben úgy vélekedik, hogy a barangolási díjak tavaly 25 százalékkal estek vissza.

A Bizottság korábban azt javasolta, hogy percenként legfeljebb 30 eurócentet számoljanak fel a külföldi helyi hívások, és 45 centet a külföldről kezdeményezett hívások után (például ha valaki egy másik tagállamból hazatelefonál). A BEUC még ennél is alacsonyabb maximumtarifákat javasol, 25, illetve 33 centet.

Az uniós intézmények jelenleg is dolgoznak a végleges roamingrendeleten; a tervek szerint a szabályozás még ez év végéig életbe lépne.