Lesz-e jól látható azonosító jelzés a rendőrökön március 15-én, illetve kidolgozták-e a gumilövedékek használatának részletes szabályait? – kérdezi Bene László országos rendőrfőkapitányt a Magyar Helsinki Bizottság.

A továbbra is feszült közhangulat miatt nem lehet kizárni, hogy a március 15-i megemlékezések – a 2006. szeptember-októberi eseményekhez hasonlóan – erőszakos cselekményekbe is átcsaphatnak – írja Bene László országos rendőr-főkapitánynak címzett nyílt levelében a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet a szeptember-októberi események kapcsán többször is felhívta a figyelmet: miközben az erőszakosan fellépő tüntető csoportok rendőri feloszlatásának elrendelése jogszerű volt, a rendőrök fellépése számos esetben vélhetően megvalósította a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekményt. Emellett pedig a tömeggel szemben alkalmazott rendőri intézkedések során is sokszor sérült az arányosság követelménye.

Az őszi események tapasztalatai alapján a Magyar Helsinki Bizottság most azt kérdezi az országos rendőr-főkapitánytól, megszülettek-e a rendőrségen belül azok az intézkedések, amelyek hozzájárulhatnak a jogsértések megelőzéséhez. A Bizottság szerint elengedhetetlen, hogy a gyülekezések biztosításában részt vevő rendőrök – a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően – jól látható azonosító jelet viseljenek. Emellett a civil szervezet szerint szükség lenne olyan részletes szabályozásra is, amely az arányosság elvére figyelemmel is pontosan rögzíti, milyen feltételek fennállása esetén és milyen módon használhat a rendőrség gumilövedéket tömegoszlatás során.

A Helsinki Bizottság ugyanakkor még várja a rendőrség válaszát a 2007. január 31 -én benyújtott panaszára, melyben a Kossuth téren felállított kordon fenntartását támadták. A jogvédők álláspontja szerint a tér lezárása ugyan jogszerű lehetett 2006. október 23-án, ám a kordon határozatlan idejű fenntartására a budapesti rendőr-főkapitány által november 22-én kiadott intézkedés már törvénysértő, mivel annak indokairól az azóta eltelt időben bebizonyosodott, hogy nem helytállóak. Bár Bene László országos rendőr-főkapitány február elején még úgy nyilatkozott, hogy a kordon fenntartásának szükségességét megvizsgálják, és a panasz nyomán lebonthatják vagy kisebb területre vonhatják vissza a rácsokat, a rendőrség hivatalos válasza pusztán csak annyit tartalmaz, hogy a panasz elbírálásának határidejét március 26-ig meghosszabbították.