A berlini nyilatkozat öt részből áll majd, és nem lesz hosszabb három oldalnál – ismertetett részleteket a formálódó „születésnapi” dokumentumból az EUobserver.

Az első passzus várhatóan az európai integráció sikerét taglalja majd, az európai egyesítés központi vívmányai között említve a békét, a jólétet és a stabilitást. Az EUobserver birtokába került tervezet kiemeli, hogy az új tagállamok csatlakozása segített a kontinens egyesítésében, valamint a demokrácia és a jogállamiság konszolidálásában.

A második rész az európai együttműködésre koncentrál, a közösség alapvető elemei között említve a tagállamok egyenlő jogait és kötelezettségeit, valamint az átláthatóságot és a szubszidiaritást. A harmadik szakasz azokról a központi értékekről szól majd, melyekre az európai egység épül. Ezek középpontjában az emberi méltóság sérthetetlensége, a szabadság és felelősség, a szolidaritás és a sokféleség áll.

A negyedik passzus az EU külső és belső prioritásaival foglalkozik: a lista élén az energiapolitika és a klímavédelem áll. A jövőbeni célokról szólva a szöveg megemlíti, hogy a kül-, biztonsági és fejlesztési politikán keresztül erősíteni kell a közösség globális szerepvállalását, külön tekintettel a békés konfliktuskezelésre.

A bel- és igazságügy témakörében a dokumentum kiemeli, hogy mindenki számára biztosítani kell az alapvető emberi és polgári jogokat. Emellett a szöveg nagy hangsúly fektet a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni közös fellépésre. Ami a gazdaságot illeti, a tervezet úgy véli, hogy a versenyképesség és a belső piac megerősítésének „kéz a kézben kell járnia” a szociális felelősségvállalással.

A nyilatkozat utolsó, ötödik része eredetileg kitért volna az uniós alkotmányra, ám a folyamat újraindításának ügyében a tagállamok között meglehetősen nagy a nézetkülönbség. A német elnökség által hétfőn köröztetett verzió ezzel szemben a 2009-ben esedékes európai parlamenti választásokat nevezi meg, mint azt az időpontot, amikorra is a közösségnek megoldást kell találnia intézményi problémáira.

Bennfentesek tudni vélik azt is, hogy a nyilatkozatot a három EU-intézmény vezetője fogja aláírni: a Tanács részéről Angela Merkel német kancellár, José Manuel Barroso bizottsági elnök, valamint Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament első embere. Az eredeti elképzelések szerint mind a huszonhét tagállam vezetői kézjegyükkel látták volna el a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulóján kiadandó nyilatkozatot.