Angela Merkel német kancellár egy levélben úgy fogalmazott, hogy Berlin csak annyi változtatást szeretne az alkotmányon, amely ahhoz kell, hogy a szkeptikus tagállamokat meggyőzze az alapszerződés elfogadásáról. Az elnökség tagadja a levél létezését.

A The Times napilapban ismertetett levél szerint Merkel úgy fogalmaz, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szövegen csak a legszükségesebb változtatásokat kelljen elvégezni ahhoz, hogy a tagállamok között egyetértés legyen és biztosítható legyen a dokumentum ratifikációja.

A német elnökség ugyanakkor cáfolja a levél létezését. A kancellár nem írt ilyen levelet a tagállamok vezetőinek – mondta a német kormány helyettes szóvivője Thomas Steg a Spiegel Online-nak.

Berlin nemrégiben 12 pontban foglalta össze az új alapszerződés legérzékenyebb elemeit, hogy világossá váljanak a tagállamok közötti nézeteltérések.

A német elnökség az egyes tagállamokkal való konzultáció előtt 12 pontból álló listát készített, amelyen az alapszerződést érintő legellentmondásosabb témák kaptak helyet. Berlin a lista alapján szeretné tisztázni az egyes tagállamok álláspontját. A listán szerepel az új alapszerződés neve, az EU jelképei, a szavazati jogok, az EU bővítésének és az EU szociális dimenziójának esetleges említése és az EU külügyminiszteri poszt kérdése is. A kérdésekben az elnökség szeretné megtudni a tagállamok véleményét a megerősített együttműködésről és arról is, hogy az Alapvető Jogok Kartáját kicseréljék-e egy rövidebb, de ugyanolyan jogi erővel bíró cikkelyre.

Nagy-Britannia, Hollandia – és legújabban Svédország is – úgy vélekedik, hogy az alkotmány helyett a Nizzai szerződést módosító alapdokumentumot kellene elfogadni, amely lehetővé teszi az EU hatékony működését. A német elnökség 12 pontja arra is rákérdez, hogy az alkotmányt módosító szerződésként tüntessék-e fel.

Berlin elnökségének kezdetén arra vállalkozott, hogy részletes menetrendet készít az alapszerződés elfogadására, amelyet a következő európai parlamenti választások előtt szeretne jóváhagyatni. Angela Merkel a következő hetekben bilaterális tárgyalásokat tart a tagállamok vezetőivel, hogy a júniusi EU-csúcsra a lehető legtöbb problémás területet letisztázza. Berlin úgy tervezi, hogy 2007 második felében kormányközi konferenciára kerülhet sor, amelyen megállapodás születhet a szerződés további sorsáról. A ratifikációt 2008-ra időzítenék, és a remények szerint az EU új alapszerződése a 2009-es európai parlamenti választásokra már kész lenne.