Plenáris és bizottsági ülésekkel folytatódott tegnap az Országgyűlés munkája. A költségvetési bizottság egyhangúlag elfogadta a kormányzati negyed beruházását felügyelő bizottság felállítását. Bírálták Horváth Ágnes korábban felhasznált tanulmányát, megkezdték a nemzeti sportstratégia vitáját.

Korábban lezárták a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitáját. Kránitz László (MSZP) emlékeztetett: a digitális átállás Magyarország érdeke, ám lemaradásban vagyunk, amelyet meg kell szüntetni. Az interaktív televíziózás elterjedése a reklámszokások, a reklámpiac megváltozását eredményezi – mondta. Cser-Palkovics András (Fidesz) közölte: további módosító javaslatok születtek, ezért a jövő héten a pártok által alakított tárgyalócsoport a további módosító javaslatokat tekinti át.

Tegnap a parlament költségvetési bizottsága egyhangúlag támogatta a kormányzati negyed beruházását felügyelő eseti bizottság felállítását. Balsai István és Cser-Palkovics András május közepén indítványozta az ideiglenes testület létrehozását azzal a céllal, hogy az ellenzék is információkat kapjon a beruházásról. Kékesi Tibor (MSZP) szerint a bizottság még a tavaszi ülésszak befejezése előtt megalakulhat.

Az egészségügyi bizottság ülésén szóba került Horváth Ágnes tárcavezető kijelentése, miszerint minden negyedik beteget félrekezelnek. Mikola István bocsánatkérésre szólította fel a minisztert, míg az MDF szerint az adat nem felel meg a valóságnak. Még a szocialista bizottsági elnök, Kökény Mihály is azt mondta, hogy nem volt szerencsés a nyilatkozat. A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a roma integráció évtizede stratégiai programról szóló országgyűlési határozatot. A gazdasági bizottság nem támogatta a kulturált vasúti személyszállítás megteremtéséről szóló fideszes törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. A vállalkozói körbetartozások mérsékléséről szóló javaslatot ugyanakkor egyhangúlag elfogadták a képviselők.

A plenáris ülésen megkezdődött a nemzeti sportstratégia parlamenti vitája. A rehabilitációs járadékról szóló törvényjavaslathoz kapcsolódóan az MSZP azoknak adna kedvezményt, akiknek a keresete kevesebb, mint a minimálbér kétszerese. Harrach Péter (KDNP) azt mondta: világosan látszik, hogy a kormány pénzt akar kivonni a rendszerből.