Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója szerint megszűnt a vákuum, politikai konszenzus született a digitális átállásról Magyarországon.

Úgy látja, médiatörténeti esemény volt, hogy az Országgyűlés június 18-án nagy többséggel megszavazta a digitális sugárzáshoz szükséges törvényeket. A parlament teljes csomagot fogadott el: az audiovizuális média szabályozásának reformjáról alkotott országgyűlési határozatot, valamint a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt. Az ötpárti tárgyalások folytatódnak a médiareform ügyében, mert nem fejeződött be a jogalkotási folyamat. Az év második felében a tartalomszabályozás kerül terítékre, de nyilvánosságra hozzák a nemzeti audiovizuális stratégiát is. A digitális műsorszórást működtető céget pályázaton választják ki, ezt a Nemzeti Hírközlési Hatóság fogja lebonyolítani.

Cser-Palkovics András a Fidesz nevében elmondta, örülnek, hogy a kor technológiájának megfelelő szinten lehet majd sugározni a műsorokat. A képviselő szerint a törvénycsomag elfogadásával csak az első lépést tették meg, kulcskérdés lesz a tartalomszabályozás megvalósítása. A Fidesz médiapolitikusa kijelentette, hogy az új médiatörvény kialakítása során ragaszkodni fognak bizonyos elvekhez, így például a véleménypluralizmushoz és a kiskorúak megfelelő védelméhez. Cser-Palkovics szerint az új törvényben megoldást kell találni a közszolgálatiság és a közszolgálati médiumok finanszírozásának kérdésére, valamint a megfelelő ellenőrzési jogkörök kialakítására is.