Az új típusú Start Plusz és Start Extra kártyák használatára igényelhetősége, július elseje óta már több mint ötszázan váltak jogosulttá.

A Start Plusz kártyát 298-an igényelték és 265-en kapták meg, a Start Extra kártyát 297 személy kérte és 242 kapta meg. Mindez azt mutatja, hogy már néhány hét alatt ismertté vált ez a két új foglalkoztatást segítő eszköz.

A Start Plusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatásakor akár 424 ezer forintos megtakarítást érhet el a munkáltató a kártya két éves érvényessége alatt, a minimálbér kétszeresét jelentő keresetnél. A megtakarítás abból adódik, hogy az első évben az összes járulékkötelezettség 15 százalék, a második évben pedig 25 százalék, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig nem kell fizetni.

Ezt a kártyát azok válthatják ki akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső.

A Start Extra kártyával rendelkező személy foglalkoztatásakor akár több mint 800 ezer forintot is megtakaríthat a munkáltató, ha két éven keresztül legalább a minimálbér kétszeresét jelentő munkabérrel veszi fel. Az ilyen mértékű megtakarítást munkavállalónként akkor érheti el, ha ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan álláskereső személyt vesz fel, ők válthatják ki a Start Extra kártyát. A megtakarítás abból adódik, hogy a munkáltatónak a kártya érvényességének első évében egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulékot.