Gazdasági társaság nem vehet földet Magyarországon a törvény szerint

A kormány még a parlament őszi ülésszaka előtt felállítja a Nemzeti Földalapot (nfa) – jelentette be szokásos szerda reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány keddi döntése értelmében a hamarosan létrejövő gazdasági társaság azonnal hozzálát a zsebszerződésüket felfedő gazdák termőföldjének megvásárlásához. A felajánlott területeket a költségvetésben a Nemzeti Földalap létrehozására elkülönített 5 milliárd forint felhasználásával fogja az új cég megvenni. A miniszterelnök szerint a társaság létrehozására külön törvényi felhatalmazás nélkül, a már meglevő törvényekre támaszkodva kerülhet sor. A földalap működéséről később lehet törvényt alkotni, vagy akár a földtörvény keretei közt is lehet rendelkezni erről a kérdésről – mondta Orbán Viktor.

Az új intézmény felállításának első lépéseként a miniszterelnök munkacsoportot alakított a zsebszerződések felszámolásával kapcsolatos kormányzati teendők koordinálására. A munkacsoportnak tagja a földművelésügyi és vidékfejlesztési, az igazságügyi, a környezetvédelmi, valamint a PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszterelnök felhatalmazása nyomán a munkacsoport megvizsgálja, miként állítható fel azonnal a Nemzeti Földalap, hogy mielőbb megkezdődhessen a korábban illegálisan, zsebszerződésekkel értékesített földek felvásárlása.

A parlamenti pártok agrárszakértőit meglepte a miniszterelnök bejelentése. Zsikla Győző (FKGP) szerint a kormány váratlan döntése összefügg az Európai Unióval földügyben kötött megállapodással. A politikus úgy látja, a földalap létrehozásáról szóló hír nem egyéb, mint a közvéleményt megnyugtató kampányfogás, amelynek célja, hogy helyrehozza a Brüsszellel kötött megállapodásban elkövetett hibát.

További részletek a Népszava cikkében