A kormány tervei szerint a rendőrségnek lehetősége nyílik arra, hogy a súlyos bűncselekmények tanúit, vagy a hatóságokkal együttműködő bűnözőket különleges eszközökkel is megvédjék.

A programban résztvevőket a rendőrség elrejtheti, adataikat titkosíthatja, és a nevüket is megváltoztathatja.

Azt, hogy ki vehet részt a programban, a tervek szerint az országos rendőrfőkapitány dönti el. Az eljárást pedig egy a legfőbb ügyész által kijelölt ügyész ellenőrzi majd. Információink szerint, ha a program beindul, akkor nem csak magyarok mehetnek külföldre, hanem más országokból is érkezhetnek védett tanúk – köztük bűnbánó maffiózók – Magyarországra.

Az ügyvéd szerint a jogszabály gyakorlati jelentősége elenyésző. Bánáti János azt mondja: szükség van a programra, de sokkal fontosabb lenne, hogy először az átlagos tanúk helyzete javuljon az országban.

“Manapság is a tanúk százezreinek van különböző nehézségei, problémái. Adott esetben a kihallgatással kapcsolatban, ahol lehetne a törvényeken változtatni” – mondta el Bánáti János, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

A kormány tanúvédelmi programjához a parlament őszi ülésszakán több törvényt is módosítani kell. Ilyen a rendőrségről, a büntetőeljárásról, valamint az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény. A jogszabály csak ezután léphet életbe.