A nemzetközi trojka által felügyelt tárgyalások jelen állása szerint Koszovó felosztása lehet a megoldás a tartomány státuszának rendezésére. Ez a lehetőség korábban tabunak számított.

Wolfgang Ischinger, aki az Európai Uniót képviseli a tárgyalásokon, megerősítette: „a nemzetközi trojka minden olyan lehetőséget megvizsgál, mely mindkét fél számára elfogadhatónak tűnik”. Arra a kérdésre, hogy ebbe beletartozik-e a tartomány kettéosztása, így válaszolt: „amennyiben ez az akarat…mi nyitottak vagyunk minden megoldásra.”

Korábban ez az opció egyik félnek sem volt elfogadható: a Koszovó többségét alkotó albánok célja a tartomány teljes jövőbeli függetlensége volt, Szerbia pedig mindvégig elutasította ezt a követelést. Az ENSZ korábban az Ahtisaari-terv keretében egyfajta „ellenőrzött függetlenséget” biztosított volna tartománynak, de ez a javaslat az orosz ellenálláson végül megbukott. Jelenleg a tárgyalások felügyeletével megbízott nemzetközi trojka – mely az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország képviselőiből áll – mindent megtesz azért, hogy a Koszovó státuszával kapcsolatos tárgyalások túljussanak a patthelyzeten.

Amennyiben az albánok és a szerbek valóban meg tudnának állapodni a tartomány kettéosztásában, úgy az valószínűleg az Ibar folyó mentén történne, mellyel Koszovó északi, többségében szerbek lakta területe továbbra is Szerbiához tartozna. Koszovó 2,2 milliós lakosságának mintegy 5,3 százaléka szerb nemzetiségű, melynek közel fele lakik ezen az északi területen.