Bekeményít az APEH

2007.09.17. HírTV

Drasztikus büntetésre számíthatnak jövőre az adójogszabályok megsértői. Ha valaki például nem adja le időben az adóbevallását, az eddigi 100 ezer forint helyett akár 200 ezer forintra is büntethetik. Ugyanezért a cégeknek félmillió forintos bírság jár majd. A számlát nem adó vállalkozások egymillió forintos bírságra számíthatnak, és fizetniük kell a feledékeny pénztárosoknak, eladóknak is.

Ha az eladó nem ad nyugtát, akkor a Pénzügyminisztérium tervei szerint a pénztárost is megbüntetnék, minimum tíz-, maximum ötvenezer forintra. Eddig az ellenőrzéskor gyakran egymásra mutogatott a pénztáros és a főnök. Az Országos Kereskedelmi Szövetség is egyetért a szigorítással, de azt mondják, a pénztáros sokszor tehetetlen.

Nem egyszer hallani olyan esetről, amikor a vállalkozás vezetője kényszeríti az alkalmazottat, hogy - mondjuk - minden ötödik esetben ne adjon nyugtát - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ahol nem adnak nyugtát, feketemunkásokat találnak, vagy nem tudják igazolni az áru eredetét, ott bírságolnak az ellenőrök - az eddigi 200 ezer forint helyett akár egymillió forintra. Ezen felül be kell fizetni az elmaradt járulékokat is, melyek összegét a revizorok fogják megbecsülni.

  • kapcsolódó anyagok
APEH
ADÓZÁS