Nicolas Sarkozy Budapesten

2007.09.17. MTI

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egynapos, hivatalos látogatást tett pénteken Budapesten, találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, szűk körű tárgyalást folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Demszky Gábor főpolgármesterrel.

A francia elnök Sólyom Lászlóval történt megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte: Franciaország jelen akar lenni Közép-Európában és Magyarországon is. Sarkozy azt mondta, nagyon sok minden fog eldőlni ebben a térségben, például az, hogy Európa mennyire képes a gazdasági fejlődésre. Kiemelte: Franciaország felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. "Csak egyenlő, egyenértékű nemzetek és államok vannak" - jelentette ki a francia köztársasági elnök.

A két államfő tárgyalt a kisebbségi kérdésekről is. Sarkozy azt mondta: Franciaország számára nagyon fontos a stabilitás és a béke, és semmiféle jellegű területi demarkációt nem tudunk támogatni. De teljes mértékben megértem, milyen kulturális és érzelmi kapcsolatok vannak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között - jelentette ki.

Közölte: Franciaország támogatja az egyéni jogokat, viszont "visszafogottabb az álláspontunk a kollektív jogokkal kapcsolatban". Mint hangsúlyozta, a kisebbségek kérdésének ügye egy szeminárium témája lehetne.

Sólyom László a téma kapcsán úgy fogalmazott, hogy saját kisebbségeink kulturális azonosságát, identitását fenn kell tartani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten Nicolas Sarkozy szólt a reformok szükségességéről és az energiapolitikáról is.

Előbbi kapcsán arról beszélt, hogy a reformok tehetik versenyképessé az Európai Uniót. A reformok szükségessége mellett érvelt Gyurcsány Ferenc is. Földrajzi helyzeténél fogva kiemelkedő szerepe van Magyarországnak Európában, Franciaország is stratégia partnerséget szeretne kialakítani a magyarokkal - hangsúlyozta a francia elnök.

A két vezető a tárgyalás után bejelentette: közösen fordulnak az Európai Parlament néppárti és szocialista frakciójához annak érdekében, hogy megalakuljon az EU úgynevezett Bölcsek Tanácsa.

Az energiapolitikáról szólva a francia vezető azt mondta, valódi energiapolitikára van szüksége a uniónak, ebben Magyarország stratégiai partner lehet.

Az MTI kérdésére a francia elnök hangsúlyozta: támogatják a Nabucco gázvezeték tervét, az azonban még vita tárgya, hogy abban milyen szerepet játszhat a Gaz de France. Nicolas Sarkozy szerint a megújuló és a nukleáris energiára is nagy hangsúlyt kell fektetni a szénhidrogén-készletek felváltása kapcsán.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, valamennyi uniós tagállam érdeke, hogy közös energiapolitika legyen: az oroszországi versengő beszerzési útvonalakkal, a beszerzések összehangolásával.

Az Országházban tartott beszédében a francia államfő hangsúlyozta: az EU decemberi csúcstalálkozóján javasolni fogja egy 10-12 tagból álló testület létrehozását, amelynek feladata a 2020-2030-as évek Európája küldetésének átgondolása lesz. A francia elnök a reformra váró területek között a bevándorlást, az energiafüggőség ügyét, a közös európai biztonság és védelem kérdését, valamint Koszovó státusának megoldását említette. (2008 második félévében Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.)

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Nicolas Sarkozy szimbolizálja azt a megújulást, amire Európának szüksége van. A pártelnök a megbeszélés után hangsúlyozta: nagy várakozással tekintenek Sarkozy elnöksége elé, mert meggyőződésük, hogy Európának szellemi és gazdasági megújulásra van szüksége, amihez vezető személyiségek kellenek. Sarkozy szimbolizálja azt a megújulást, amire egy erős Európa megteremtése érdekében szükség van - tette hozzá. Orbán Viktor egyetértett Sarkozyvel abban, hogy a megújulás érdekében Európának bátran meg kell céloznia a teljes foglalkoztatottságot, az európai gazdaságpolitika középpontjába pedig a munkát és a munkahelyteremtést kell állítani.

A nap folyamán a francia elnök Szili Katalin társaságában megtekintette a Szent Koronát, megmutatta az Országgyűlési Könyvtár két 18. századi francia könyvritkaságát, majd a francia államfő aláírta az Országgyűlés vendégkönyvét, és dedikálta számára Vallomások című kötetét.

A francia köztársasági elnök találkozott Demszky Gáborral, aki megmutatott két épülő metróállomást - a Gellért térit és a Fővám térit -, a Corvinus Egyetem most elkészült épületét, a Szabadság híd felújítását és beszélt a Közraktár-projektről is. A főpolgármester közölte, hogy francia cégek is részt vesznek több kiemelt fővárosi beruházásban. A köztársasági elnök válaszában azt mondta, nagyon tetszik neki Budapest, látja, mekkora fejlődésen ment keresztül a város.

Nicolas Sarkozy hivatalos látogatása befejeztével elutazott Magyarországról.

  • kapcsolódó anyagok
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
FRANCIA OLDALAK