Elfogadhatatlannak, érthetetlennek, a jószomszédi kapcsolatokkal ellentétesnek tartja Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a szlovák parlament csütörtöki döntését, amellyel a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről határozott. Magyar európai parlamenti képviselők közös nyilatkozatban ítélték el a lépést.

Magyarország elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, egyben visszautasítja a Benes-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot – így értékelte a szlovák döntést Sólyom László a V4 államfőinek keszthelyi találkozóján.

A köztársasági elnök szerint a pozsonyi parlament határozata semmiképpen sem szolgálja a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődését.

Sólyom László Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnökkel történt találkozója után kijelentette: partnerével jövőbe mutató politikát kezdtek el folytatni, ezért tartottak közös előadásokat először egy szlovák, majd egy magyar egyetemen. “Szerettük volna a fiatalokkal megértetni, hogy ne sérelmi politikát folytassunk, azonban ez az aktusa a szlovák parlamentnek keresztülhúzta ezt a jó szándékot is” – mondta a magyar államfő.

Ivan Gasparovic egyes magyarországi és a szlovákiai magyar kisebbségi politikusok felvetéseire született reakcióként értékeli a szlovák parlament csütörtöki határozatát a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről.

A nap folyamán Gyurcsány Ferenc telefon beszélt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel. A magyar kormányfő az Európai Unió és a jószomszédi kapcsolatok elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament határozatát, amelyben megerősítették a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

Gyurcsány Ferenc a beszélgetés során világossá tette, hogy a döntés csalódást okozott Budapesten, és semmiképpen sem járul hozzá a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséhez, amiről a két kormányfő legutóbbi, pozsonyi találkozóján állapodott meg.

Robert Fico belpolitikai okokkal magyarázta a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának döntését “A szlovákiai viszonyok második világháború utáni rendezéséről szóló háború utáni dokumentumok érinthetetlenségéről” című határozatról.

Ugyancsak megdöbbenését fejezte ki a szlovák parlamenti döntésről Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a szlovák törvényhozás olyan döntést hozott, amely a mai Európa értékeivel és jogelveivel szöges ellenétben áll.

A házelnök Pavol Paska szlovák parlamenti elnöknek írt levelében a kollektív bűnösség elvével kapcsolatban egyértelmű állásfoglalást vár a Szlovák Nemzeti Tanács elnökétől.

Pavol Paska “meglepőnek találja a magyar Országgyűlés képviselőinek álláspontját”, szerinte a magyar honatyák “valószínűleg nem ismerik” a Benes-dekrétumok érvényességét megerősítő szlovák parlamenti határozat szövegét.

Magyar európai parlamenti képviselők – Gál Kinga (Fidesz), Tabajdi Csaba (MSZP), Szent-Iványi István (SZDSZ), Olajos Péter (MDF) és Surján László (KDNP) – közös nyilatkozatban ítélték el a szlovák parlament döntését.

“A szlovák parlament tegnapi határozata megerősíti azt a 13 Benes-dekrétumot is, amely fenntartja az európai jogrenddel ellentétes kollektív bűnösség elvét, rendkívüli károkat okozva ezzel Szlovákiának, a szlovákiai magyar nemzeti közösségnek és más kisebbségeknek, és ártva a magyar-szlovák kapcsolatoknak. Szlovákia európai megítélését, helyzetét is nagyban rontja, hogy az európai alapértékek tisztelete, a történelmi megbékélés helyett a konfliktusok útját választja. Különösen érthetetlen, hogy a szlovákiai parlamentben a kormánypártok és az ellenzék is egyöntetűen a döntés mellett szavazott, így a Magyar Koalíció Pártja teljesen egyedül maradt” – olvasható a nyilatkozatban.

A magyar EP-képviselők közül Szent-Iványi István az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának határozott állásfoglalását szorgalmazta a kollektív bűnösség elvével szemben abban a levélben, amelyet Jean-Marie Cavadához, a testület liberális elnökéhez írt. A levélben a magyar politikus azt kérte a bizottság elnökétől, hogy haladéktalanul tűzzék napirendre a csütörtökön elfogadott szlovák parlamenti határozat kérdését.

A pozsonyi magyar nagykövetség pénteken ismertette a szlovák külügyminisztérium vezetésével, hogy a magyar kormány nem ért egyet a Benes-dekrétumok megerősítésével – tájékoztatta Szelestey Lajos, a magyar külügyi tárca szóvivője az MTI-t.

“A magyar kormány nem tud egyetérteni azzal a szemlélettel, amely megerősíti a Benes-dekrétumok, köztük a kollektív bűnösség szellemében fogant, és egyes népcsoportok ellen alkalmazott elemek érvényességét” – szerepel többek között a magyar állásfoglalásban.

A szlovák parlament szeptember 20-án határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt indítványa nyomán immár törvény által védett dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, s történt mindez a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan. Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja törekvéseinek ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.