Hétfőn, szeptember 24-én vette kezdetét a szeptember 29-ig tartó, 2007. évi európai foglalkoztatási napok elnevezésű rendezvény: ez az egész Unióra kiterjedő kezdeményezés Európa több mint 230 városában, mintegy 500 eseményen nyújt találkozási lehetőséget a munkáltatóknak és az álláskeresőknek.

A foglalkoztatási napok célja, hogy beemelje a köztudatba az európai munkavállalási mobilitás lehetőségeit, és a munkáltatók és a munkakeresők között közvetlen kapcsolatot teremtsen. Az esemény az elmúlt év sikeres, 150 000 látogatót vonzó európai állásbörzéinek folytatása.

„A foglalkoztatási napok az EU foglalkoztatási és növekedési stratégiájának gyakorlati megvalósulása – ösztönzi a foglalkoztatási mobilitást szerte Európában, és erősíti a gazdasági növekedést” – mondta Vladimír ©pidla, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos. „Segíti a munkáltatókat az állások betöltésében, a munkakeresőket pedig az elhelyezkedésben. Az, hogy Európa-szerte dolgozhatunk, jó az egyének, jó az üzleti szféra, jó az EU minden lakosa számára.”

A foglalkoztatási napokat az EURES-szel – a több mint 750 foglalkoztatási mobilitási tanácsadó hálózatából álló, egész Európára kiterjedő foglalkoztatási szolgálattal – együttműködésben szervezik.

Az európai foglalkoztatási mobilitás fokozását célul tűző események – állásbörzék, szemináriumok és szakmai műhelyek – Európa több mint 230 városában zajlanak majd. Szervezetek széles skálája vesz részt az eseményen: helyi vállalkozások, állami és magán foglalkoztatási szolgálatok, szakszervezetek, egyetemek, oktatási és képzési központok és kereskedelmi kamarák.

A brüsszeli foglalkoztatási napokat idén első alkalommal rendezik az Európai Bizottság központi épületében, a Berlaymont-épületben, ahol 60 munkáltató várja majd potenciális új munkatársait. A rendezvényt Vladimir ©pidla európai biztos nyitotta meg, a díszvendég Justine Henin teniszbajnok lesz.

A 2007. évi foglalkoztatási napok részét képezi az EU 50. születésnapját köszöntő ünnepségsorozatnak, valamint az esélyegyenlőség európai évét kísérő eseményeinek.