Szinte ellenvélemény nélkül elfogadott határozatban támogatta az amerikai képviselőház azt, hogy Washington bojkottálja az ENSZ rasszizmus-konferenciáját, ha azon napirendre tűzik a cionizmus fajgyűlölő ideológiává nyilvánításának kérdését.

Az Egyesült Államok kormánya a napokban bejelentette: nem vesz részt amerikai küldöttség az augusztus végén, a dél-afrikai Durbanban megrendezendő eseményen, ha a cionizmust a rasszizmussal azonosító határozatot kívánnak elfogadni.

A 408-3 arányú szavazáson az amerikai képviselőház figyelmeztette a világszervezetet, hogy egyes országok említett törekvése a cionizmus rasszistává nyilvánításáról aláaknázhatja a faj- és idegengyűlöletről tartandó konferenciát, amely a világon létező különféle hátrányos társadalmi megkülönböztetésekre lesz hivatott ráirányítani a figyelmet.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő kijelentette: egyes harmadik világbeli országok ki akarják sajátítani a rendezvényt a cionizmuskérdéssel.

Tom Lantos kaliforniai demokrata képviselő, a határozat egyik szerzője leszögezte: a képviselőház azt üzeni a határozattal a világnak, hogy az amerikai nép a fajgyűlölet minden formáját elveti.

Fleischer elmondta, hogy a Bush-kormány az előző, Clinton-adminisztráció álláspontját magává téve ellenzi néhány afrikai ország azon törekvését is, amely a XIX. század elejéig, mintegy 200 éven át tartott rabszolga-kereskedelemért fizetendő kárpótlásra irányul.