Az Európai Unió tagállamai nem tudtak megállapodni szerdán arról, hogy engedélyezzék-e vagy sem génmódosított burgonya használatát állattápként. Az eredeti javaslat lehetővé tette volna, hogy 0,9 százalékban jelen legyen az élelmiszerpiacon a génmanipulált krumpli, úgy hogy az állatok takarmányként fogyaszthatták volna el, hazánk az engedélyezés ellen szavazott.

Tizenkét tagállam, köztük Magyarország ellenezte a zöldség engedélyezését. A belgák, franciák, írek és portugálok tartózkodtak a szavazáson. Nagy-Britannia, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Hollandia, Lettország, Szlovákia, Spanyolország és Svédország viszont az engedélyezés mellett érvelt.

Mivel az EU nem tudott megállapodni szakértői szinten, most az agrárminiszterek elé kerül az ügy. Ha három hónap alatt nem jutnak dűlőre a tárcavezetők, akkor ismét az Európai Bizottság elé kerül a génmanipulált burgonya engedélyezésének ügye.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) egyik jelentése azt állapította meg: valószínűtlen, hogy a génkezelt burgonya káros lenne az emberek vagy az állatok egészségére vagy ártana a környezetnek.

Környezetvédők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a génmanipulált krumpli több antibiotikumnak is ellenáll.

Az EU-ban egy olyan génkezelt burgonyát szerettek volna engedélyeztetni, amely jóval több keményítőt képes termelni. Ezt a papírgyártásban, ragasztók és textíliák előállításánál hasznos az iparágaknak. A földolgozás során fönnmaradó hulladékot, és krumplihéjat állati takarmányként szerették volna értékesíteni a gyártók. A génmódosított növényeket tiltó Uniós törvények miatt azonban ehhez közösségi jóváhagyásra van szükség.