Több százmilliós pénzintézeti csalás miatt indult eljárás ügyvédek ellen

2007.10.11. MTI

Több százmilliós, pénzintézet sérelmére elkövetett csalás miatt folyik eljárás hat gyanúsított, köztük egy ügyvéd és egy volt ügyvéd, jelenleg jogtanácsos ellen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakembere budapesti sajtótájékoztatóján szerdán (október 10.).

A csalást oly módon követték el, hogy faktorálási szerződés keretében egy kft. 350 milliós követelést adott el 273 millió forintért egy pénzintézetnek tavaly, ám utóbb kiderült, a szerződés hamis volt - mondta a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa.

A gyanúsítottak hasonló módon kíséreltek meg egy 800 milliós és egy 1,3 milliárdos csalást is, ám ezekben az ügyekben a kiszemelt pénzintézetek gyanút fogtak és nem kötötték meg a szerződéseket - mondta Liskány Csaba rendőr őrnagy.

Az eljárás eddigi adatai szerint a valótlan tartalmú szerződések elkészítésében az ügyvéd és a jogtanácsos közreműködött, jelen voltak a bűncselekményekkel kapcsolatos megbeszéléseken, és rábírták egyik gyanúsított-társukat a bűncselekményekre használt kft. ügyvezetői tisztségének ellátására. Ez a gyanúsított egyébként más vagyon elleni bűncselekmények miatt jelenleg jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Egy másik gyanúsított előzetes letartóztatásban van, az ügyvéd és a jogtanácsos esetében a bíróság a bűnüldöző hatóságok kezdeményezése ellenére sem tartotta szükségesnek a letartóztatást, megelégedett a házi őrizet elrendelésével.

A gyanúsításban foglalt bűncselekményekért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
ÜGYVÉDSÉG