Egyes büntetőjogi törvények módosítása

2007.11.27. MTI

Az Országgyűlés hétfőn (november 26.) este folytatta le az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat részletes vitáját.

Bárándy Gergely (MSZP) azt javasolta, hogy ne támogassák a szabad demokrata Gusztos Péter módosító javaslatait, mivel álláspontja szerint azok nem egyeznek az előterjesztés összhangjával, illetve a törvényalkotó elképzeléseivel.

Kiemelte: bizonyos bűntetteknél a sértettnek kellene bizonyítani a bíróság előtt, hogy életminőség-romlást okozott, tehát materiális az elkövetett cselekmény. A képviselő bírálta a zaklatás jogállásának megváltoztatására irányuló javaslatokat is, például a félelemkeltés kapcsán.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) elmondta: ő sem ért teljes egészében egyet Gusztos Péter minden javaslatával, de azokkal civil, emberi jogi szervezetek keresték meg a képviselőt, mindennapi tapasztalataikkal, amit az Országgyűlésnek is megéri átgondolni.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a vitában elhangzottakra reagálva arról beszélt, hogy a kormány nem támogatja azokat a javaslatokat, amelyek átdolgoznák a jogszabályt.

Az elnöklő Világosi Gábor lezárta az általános vitát, a módosító indítványokról várhatóan következő ülésé határoz a Ház.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS