A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kéri a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya – tájékoztatta a szervezet szóvivője hétfőn az MTI-t.

Morvai Attila hozzátette: az erről szóló keresetüket hétfőn nyújtották be az illetékes Fővárosi Bíróságnak.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az ügyészség azért döntött a feloszlatást kezdeményező kereset mellett, mert álláspontjuk szerint a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolta tevékenységét. Külön kitért arra is, hogy a jogszabály kimondja: az egyesületi jog gyakorlása mások jogait és szabadságát nem sértheti. Az ügyészség keresetében több jogszabályra és nemzetközi egyezményre hivatkozva küldte meg keresetét a bíróságnak – tette hozzá.

A keresetlevél zömében a Tatárszentgyörgyön történteken alapul – fogalmazott Morvai Attila.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja december elején tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön A vidék közbiztonságáért címmel.

Az eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a roma bűnözés és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

A főügyészség a tatárszentgyörgyi felvonulás után kezdett vizsgálódni: bizonyítékokat, felvételeket és egyéb adatokat szereztek be, amelyek alapján arra jutottak, hogy a szervezet feloszlatását kérik.

A Fővárosi Főügyészség még októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, mert a szervezet egyes céljai, mint a katasztrófaelhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása nem szerepelnek az egyesület alapszabályában.

Morvai Attila akkor azt közölte az MTI-vel: “Felszólítottuk az egyesületet, hogy a jövőben ezt az állapotot szüntessék meg, ezzel a törvénysértő magatartással hagyjanak fel, oly módon fejtsék ki a tevékenységüket, hogy az alapszabályban meghatározott cél és a tényleges tevékenység legyen összhangban.”