Hét aktív bíró az Ibikében

2007.12.28. MTI

Hét aktív és három egykori bírósági dolgozóval alakult meg az az új bírósági egyesület, amelynek tervét Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája vetette fel nemrég - írta a pénteki Népszava.

Az alakuló ülésükön - részben az őket ért támadások miatt - változtattak a korábban tervezett néven: így nem a Tisztességes Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület nevet (Tibike), hanem az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület, vagyis az Ibike nevet választották - olvasható a cikkben.

A névváltozásról Cserni János a lapnak elmondta: ez a név kevésbé konfrontatív, de ugyanúgy kifejezi az alapítók szándékát, mint az előző elnevezés.

Az alapító tagok között van a Fővárosi Bíróság három bírája: köztük Cserni János és Kovaliczky Ágota, a Pest Megyei Bíróság két bírója és egy titkára, valamint egy Bács-Kiskun megyei bíró is. A három inaktív tag között ott van Fleck Zoltán, az ELTE jogszociológiai tanszékvezetője, aki korábban bíróságon is dolgozott.

Az egyesület bejegyzési kérelmét a Népszava információi szerint a napokban nyújtják be a Fővárosi Bírósághoz, a működést az elbírálás után - ami nagyjából egy hónapot tesz ki -, várhatóan februárban kezdik meg.

A bejegyzéssel a tíz alapító neve nyilvánosságra kerül, de a szerveződéshez később csatlakozók - az alapítók szándékai szerint - anonimok maradhatnak.

A lap emlékeztet arra, hogy az utóbbi másfél hónapban komoly kritikák érték az akkor még csak tervezett egyesületet. A bírák több mint felét tömörítő Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke, Uttó György a többi között azt fejtette ki, hogy az új egyesület "a bírói kar lejáratását" célozza.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG