Õsszel a parlament elé kerül a Pénzügyminisztérium (PM) tőzsdeélénkítő csomagja.

Csekély néhány éves késéssel végre látótávolságba került a kormány tőzsdeélénkítő csomagja. A pénzpiaci szereplők közül sokan ugyan tejesen szkeptikusak azt illetően, feltámasztható-e egyáltalán a teljesen padlóra került hazai értékpapírpiac, most úgy tűnik, a várva várt törvénymódosítási javaslatok ősszel a Ház elé kerülnek.

De csupán ennyi biztos, az még nem dőlt el, miről is szavaznak a képviselők, az előkészítő munkálatokon ugyanis két tárca – a PM mellett a Gazdasági Minisztérium (GM) is – fáradozik, s a szakmai viták még nem zárultak le minden kérdésben. Az erőviszonyokat persze meghatározza, hogy a törvényi változások előterjesztője a PM, a GM-nek csak javaslattételi joga van.

500 módosítás

A jelenlegi értékpapírtörvény helyébe lépő új szabályok – a PM által a kormány elé terjeszteni kívánt törvénycsomag közel 500 paragrafust tartalmaz – az értékpapírpiacon túl érintik majd a befektetési alapok és az árutőzsde működését is. A jogszabályi keretfeltételek kialakítása során – mint azt Terták Elemér, a minisztérium helyettes államtitkára a Figyelő kérdésére elmondta – mindenekelőtt lazítani szándékoznak a vállalatokra vonatkozó kötvény- és részvénykibocsátási előírásokon. Törölni szeretnék például azt a korlátot, amelynek értelmében egy-egy cég legfeljebb saját tőkéje erejéig bocsáthat ki kötvényeket. A tárca szakemberei ettől a lépéstől a kötvénypiac megélénkülését remélik…….