A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított hágai nemzetközi törvényszék vádlottjai – így Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök – telefonálhatnak fogvatartásuk színhelyéről, de beszélgetéseiket folyamatosan ellenőrzik, és a foglyok nem tehetnek törvénytelen megjegyzéseket – mondta hétfőn a hágai fogház szóvivője.

A dpa által idézett szóvivő megerősítette, hogy Milosevic a hét végén telefonon beszélt pártjának (Belgrádban tartózkodó) képviselőivel. Kijelentette azonban: ezzel a volt jugoszláv elnök nem élvezett valamiféle kiváltságot.

Belgrádi értesülések szerint Milosevic felszólította pártját, a Szerb Szocialista Pártot (SPS), hogy Branislav Ivkovicot, az SPS egyik vezető politikusát, zárják ki a vezetőségből. Annak ellenére, hogy Milosevic Hágából beavatkozott a belgrádi ülésbe, a párt főbizottsága beválasztotta Ivkovicot a titkárságba.

A hágai törvényszék hozzájárulását adta ahhoz, hogy az SPS ötfős küldöttsége felkeresse Milosevicet hágai fogságában. A tervek szerint a látogatók az elkövetkező napokban két csoportban találkoznak majd pártjuk fogva tartott vezetőjével – beszélgetéseiket azonban – mind közölték – figyelemmel fogják kísérni.