Az Országgyűlés oktatási bizottsága a kormány és a Fidesz népszavazási eredményhez kapcsolódó törvénymódosító javaslatát egyaránt támogatta hétfői rendkívüli ülésén.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a kormány javaslatáról elmondta: az indítvány törli a felsőoktatási törvényből a fejlesztési részhozzájárulást, és rendezi annak a kétszáz mesterképzésben részt vevő hallgatónak a helyzetét, akinek már be kellett fizetnie a részhozzájárulást. A módosítás értelmében nekik vissza kell fizetni a tőlük beszedett összeget.

Pokorni Zoltán (Fidesz) elmondta: a Fidesz és a KDNP javaslata szigorúan az oktatás érdekeit tartja szem előtt, a játékadó megcímkézésével.

A Fidesz és a KDNP javaslata alapján a pénznyerő automatákból származó adóbevétel 27 százalékát, mintegy 11 milliárd forint plusz forrást biztosítanának a felsőoktatási intézmények számára. Az ellenzéki pártok számítása szerint a tandíj eltörlése 2009. január 1-jétől mintegy 7 milliárd forint bevételkiesést okoz az egyetemeknek, főiskoláknak.

A legfontosabb kérdés, kínálnak-e hosszú távon kiutat a felsőoktatás számára – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Szabó Zoltán (MSZP) egyetértett a fideszes politikussal abban, hogy a felsőoktatásnak minden pénz jól jön, de az ellenzék által javasolt kompenzációs módszert nem tudta támogatni. A kormánypárti politikus szerint a külföldi befektetők szemében ez az osztogatás gyanúját keltheti.

Pósán László (Fidesz) azt mondta, nem kell a költségvetés elszállásától tartani. Megjegyezte: a javaslat arról szól, hogy egy mindenképpen befolyó adóbevételt célzottan a felsőoktatás számára biztosítsanak.

A bizottsági ülésen abban egyetértés volt, hogy bár a népszavazási kérdésekben 2009. január 1. szerepelt az eltörlés dátumára, azt érdemes előrébb hozni.