Az eljárási törvények egyszerűsítésével csökkenthetők a jövőben a bíróságok terhei – közölte Lomnici Zoltán főbíró hétfőn Pécsett.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács legutóbbi ülésén tárgyalta és áprilisban újra napirendjére tűzi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ezt szolgáló javaslatcsomagját, melyhez saját elképzeléseit is hozzáteszi. Attól kezdve a jogalkotón múlik, hogy a változtatásokból mennyi valósul meg és azok mikor lépnek életbe – mondta az OIT és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Baranya Megyei Bíróság értekezletét követő tájékoztatón.

Lomnici Zoltán példaként hozta fel, hogy az elképzelések szerint a helyi bíróságok hatáskörébe tartozó azon vagyonjogi pereknél, ahol a perérték az egymillió forintot nem haladja meg, gyorsított eljárásban, bizonyos feltételek esetén két tárgyalási nap alatt dönthetnének. Csökkentenék a jogorvoslatok jelenlegi indokolatlanul magas számát, s felmerült az is, hogy a jövőben a közjegyzők is kibocsáthatnának fizetési meghagyást.

A főbíró utalt rá: tavaly több mint 1,4 millió ügy érkezett a bíróságokra, s ez a szám évente 120 ezerrel nő. Csak fizetési meghagyásból 437 ezer érkezett 2007-ben.

Mivel a bírósági dolgozók létszámának növelésére anyagi okok miatt kevés az esély, az eljárási jogszabályok egyszerűsítése jó megoldásnak tűnik, hiszen jelentős energiákat szabadíthat fel – vélekedett Lomnici Zoltán, akinek júniusban lejár hatéves főbírói megbízatása.