A civil szervezetek képviselőit is bevonták a bírák Magyar Bíróképző Akadémián folyó oktatásába – közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerdán Szegeden.

A Magyarországon jelenleg működő több mint 77 ezer civil szervezet között van néhány, amely a bíróságok munkájának ellenőrzésében is fontos szerepet játszik – mondta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Szegedi Ítélőtábla értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: csaknem egy éve javasolta, hogy a bírák képzésében az oktatók mellett a civil szervezetek is vegyenek részt [lásd Hídépítés I.]

A néhány hete elindult képzésben olyan szervezetek kapcsolódtak be, mint a DeJure Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International, a Transparency International, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány vagy a Társaság a Szabadságjogokért [lásd Hídépítés II.] .

A képzések során bírák például megismerkedhetnek azzal, miként kell kommunikálni egy mentálisan sérült emberrel. A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International az általuk indított eljárások során felhalmozódott nemzetközi emberi jogi tapasztalatokat tudja ismertetni a bírákkal. A Transparency International szakemberei pedig az Egyesült Államokban vagy Európa más országaiban felderített konkrét korrupciós eseteket és az ellenük kidolgozott módszereket mutatja be – tudatta Lomnici Zoltán.