A Magyar Gárda Egyesület feloszlatására tett indítvány fővárosi bírósági (FB) tárgyalásán történt rendbontás kivizsgálását kéri a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökétől a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amely erről szóló közleményét pénteken juttatta el az MTI-nek

 A Lomnici Zoltánnak címzett levélben a szervezet azért kéri a szerdai eset felülvizsgálatát, mert – mint írják – az ügyben ellentmondásos információk jutottak el hozzájuk. Az ellentmondás a helyszínen dolgozó újságírók által tapasztaltak és a Fővárosi Bíróság ezzel kapcsolatos tájékoztatása között van – olvasható a közleményben az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyar Gárda tagjai közötti dulakodásba fulladt eseménnyel kapcsolatban. “Kollegáink – köztük a MÚOSZ Bűnügyi Tudósítók Szakosztálya tagjainak – helyszíni tapasztalata szerint a tárgyalást megelőzően a Magyar Gárda tagjai részben magukhoz ragadták annak eldöntését, hogy ki lehet a nyilvános tárgyalás résztvevője, és a helyszínen az újságírókat érintve is intézkedtek, míg az FB illetékes fórumai ennek ellentmondó információkat tettek közzé” – ismerteti a szervezet. Az Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke által jegyzett közlésben a történtek kivizsgálását, és az eredmény nyilvánosságra hozását kérik Lomnici Zoltántól.

Szerdán az MTI tudósításai és más sajtóorgánumok beszámolói is azt tartalmazták, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per tárgyalására csak akkor lehetett bejutni, ha ezt a gárda ajtóban álló tagjai lehetővé tették. A tárgyalásra érkező újságírók közül többen egyáltalán nem jutottak be a terembe. A tárgyalási terembe – az FB szerint – először az újságírókat engedték be, majd a peres feleket, végül a Magyar Gárda tagjait. Az MTI helyszínről tudósító munkatársai ezzel szemben arról számoltak be, hogy egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg a terembe bejutni szándékozókat. A tárgyaló előtti, zsúfolásig megtelt előtérben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tárgyalásra bejutni szándékozó képviselői, valamint a Magyar Gárda kinn rekedt tagjai között lökdösődés alakult ki, amely majdnem verekedésig fajult. A rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és OCÖ-tagot kivezettek az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták. Később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.