Új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, mert a 2005-ben, Kunadacson történt gázrobbanás ügyében tartott tárgyalásról törvénytelenül zárták ki a nyilvánosságot.

A másodfokú bíróság bírói tanácsa még március 5-én meghozott precedens értékű végzésében megállapította, hogy az ügyben első fokon eljáró Kecskeméti Városi Bíróság a tárgyalásról a nyilvánosságot törvényes ok nélkül zárta ki, és ezzel olyan eljárási szabálysértést követett el, amely miatt az ítéletet hatályon kívül kell helyezni.

A három dolgozó halálát és tíz embernek sérülést okozó gázrobbanás miatt indított bűntetőügyben hozott elsőfokú ítéletet az ügyészség fellebbezte meg, mert álláspontunk szerint a városi bíróság törvényes ok nélkül zárta ki a nyilvánosságot a tárgyalásról – mondta az MTI-nek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

A baleset 2005. február 9-én történt a kunadacsi Barátság termelőszövetkezet fűrészüzemében. A robbanás következtében a műhely összedőlt, a raklapgyártó telep tetőszerkezete leomlott és tűz keletkezett. A romok alól három holttestet és tíz súlyosan sérült férfit emeltek ki és szállítottak kórházba. A Kecskeméti Városi Bíróság, a fatelep vezetője és egy másik férfi ellen indított bűnügyben, az első rendű vádlott védőjének indítványát elfogadva, zárt tárgyalást rendelt el. Az erkölcsi és pertechnikai okokból kért zárt tárgyalás elrendelésének indoka többek között az volt, hogy a média újra felelevenítené a tragédia részleteit, mely a hozzátartozókat nagyon megviselné.
    
Az elsőfokú bíróság a két vádlottat, a több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés, valamint a közveszélyokozás vádja alól, bizonyítottság hiányában felmentette. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság végzése szerint az eljárást a tárgyalási szaktól kell megismételni, ami azt jelenti, hogy a tanúkihallgatásokat és a szakértők meghallgatását is meg kell ismételni.