Átdolgozná a provokátorok elleni fellépésről szóló törvényjavaslatát Rogán Antal; a fideszes politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy emberi jogi szervezetekkel, alkotmányjogi szakértőkkel és a parlamenti pártokkal is egyeztetne. Rogán kijelentette: Budaházy provokátor; a rendőrség fellépése törvényes volt

“A javaslatom nyitott, mindenkinek várom a véleményét. Pontosan azért, hogy ez a javaslat sikeres lehessen, arra fogom kérni az Országgyűlés elnökét hétfőn, hogy másfél hónapra – május elejéig – függessze fel ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalását” – mondta Rogán Antal.

Ezt követően egy átdolgozott formában szeretné, ha a parlament májusban tárgyalni kezdené a rendezvényeket megzavarók elleni fellépésről szóló javaslatot. Arra kéri majd a szakértőket és a parlamenti pártokat, hogy segítsenek egy olyan javaslat kidolgozásában, amely nem korlátozza a békés gyülekezés jogát, viszont eszközt teremt a provokátorok elleni fellépésre – húzta alá.

Rogán Antal kiemelte: nem ért egyet a gyülekezési törvény módosításával.

Az MTI azon kérdésére, hogy szélsőjobboldali szervezetekkel és pártokkal is egyeztetett-e, Rogán Antal közölte: azt szeretné, ha az egyeztetés elsősorban emberi jogi, civil szervezetekkel, alkotmányjogászokkal és a parlamenti pártokkal menne végbe.
Rogán Antal egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tüntetésekről ismert Budaházy György például provokátor. A politikus elismerte, hogy eredeti javaslata sok vitát váltott ki.
Az MSZP reakcióival kapcsolatban elmondta: a szocialistáknak másfél évük volt arra, hogy hátuk mögött egy óriási apparátussal kidolgozzanak egy megoldást. Mégsem csináltak semmit, így inkább most “maradjanak csendben” – tette hozzá.

Rogán Antal szerdán jelentette be, hogy a gyülekezési jog szigorítását kezdeményezte országgyűlési képviselőként, a módosító indítványban egyebek mellett új mellékbüntetésként a rendezvénytől való eltiltás szerepel. Ehhez kapcsolódóan pénteken Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője a garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolta. Erre reagálva Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője az MTI-nek azt mondta: pártja nem ért egyet a gyülekezési törvény szigorításával és a Btk. olyan módosításával, amely a békés gyülekezés jogát korlátozza. Rogán Antal javaslatával kapcsolatban jelezte, nem áll mögötte a Fidesz támogatása, így az egyéni képviselői indítvány.

Az V. kerület polgármestereként Rogán Antal vasárnapi sajtóértekezletén kiemelte, hogy sikeres volt a belvárosban a nemzeti ünnep: sikerült megvédeni az V. kerületet, sem köz-, sem magánvagyonban nem esett kár a kerületben. Ez az előzetes biztonsági intézkedéseknek köszönhető – tette hozzá. Összesen 1200 szervező biztosította a rendezvények lebonyolítását. A belvárosban már-már sokkoló volt a rendőri jelenlét, de az egyenruhások fellépése a törvényeknek megfelelő volt – húzta alá. Csak egy kivétel volt: Demszky Gábor főpolgármester beszédének megzavarása a Petőfi-szobornál. Épp ezért azt javasolja a főpolgármesternek, hogy legközelebb zárt helyen tartsa meg beszédét a város békéje és nyugalma érdekében – tette hozzá. Rogán Antal kiemelte: elutasítja az ünnepségek megzavarását. Kiábrándítóak voltak a főváros más részein, este nyolc óra után zajló események is. A néhány száz provokátor elrontotta mindenki ünnepét – fűzte hozzá. A kormányellenes indulatokat békével is meg lehet jeleníteni – hangsúlyozta Rogán Antal.