Határozottabb rendőri fellépést szorgalmaz Draskovics a bírósági tárgyalásokon

2008.03.18. MTI

Az igazságügyi és rendészeti miniszter utasította a rendőrséget, hogy határozottabban lépjen fel a bíróságokon tárgyalás közben demonstrálókkal szemben. Draskovics Tibor erről hétfőn beszélt az Országgyűlésben a Magyar Gárda-per kapcsán.

Utasítottam a rendőrséget, hogy a jövőben még határozottabban lépjen fel annak érdekében, hogy bírósági tárgyalások alatt ne lehessen a bírósági épületek közelében demonstrálni, ahogyan ezt a gyülekezési törvény is megköveteli. Arra is felkértem a rendőrséget, hogy még szorosabb együttműködésre törekedjen a bírósági vezetőkkel - mondta Draskovics Tibor.

A miniszter hozzátette: meg fogja keresni a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy az tekintse át a szükséges szervezési intézkedéseket. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pedig megvizsgálja, hogy szükséges-e jogszabály-módosítás annak érdekében, hogy érvényesülhessenek ezek az alkotmányos alapelvek - tette hozzá.

A bírósági tárgyalások nyilvánossága fontos alkotmányos alapelv, azt szolgálja, hogy a bíróság minden külső befolyástól és nyomástól mentesen tudjon működni. Úgy tűnik, hogy az alkotmányos követelmények a Magyar Gárda feloszlatásának perén súlyosan sérültek - hangsúlyozta. Valamifajta folyamatot lehet látni: egyesek megpróbálják megfélemlíteni a magyar demokrácia alapintézményeit. Ezek az emberek abban bíznak, hogy a jogállam gyenge, de tévednek: a demokratikus jogállam erős - tette hozzá.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kezdeményező polgári per szerdán kezdődött Fővárosi Bíróságon. A tárgyalóterem ajtajában egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg, kik azok, akik bemehetnek a tárgyalásra. A Magyar Gárda több tagja megpróbálta megakadályozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat képviselői is bejussanak a terembe. A bíróság épülete előtt mintegy száz egyenruhás gárdista és szimpatizáns várakozott a szakadó esőben, őket mintegy kéttucatnyi egyenruhás rendőr figyelte.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
GYÜLEKEZÉSI JOG
RENDŐRSÉG