Magyarország elismerte a független Koszovót, a diplomáciai kapcsolatok felvételéről pedig egy-két napon belül dönthet az államfő – jelentette be Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán Budapesten.

A kormánydöntés megszületett, ez a mai napon a határozatok tárában meg fog jelenni. (…) Az államelismerésről – amelyről a kormány döntött – még a mai napon diplomáciai jegyzékben tájékoztatjuk Szerbia külügyminisztériumát és a koszovói államot is” – mondta Horváthné Fekszi Márta a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A kormány Koszovó elismerésével párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy tegyen előterjesztést az államfőnek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az új független állammal. A köztársasági elnök várhatóan egy-két napon belül dönthet a diplomáciai kapcsolatok felvételéről – húzta alá.

A tervek szerint a Pristinában – az ENSZ koszovói missziója alatt – már ma is működő diplomáciai misszió alakul majd át magyar nagykövetséggé – mondta az államtitkár.

A szerb kormány abban érdekelt, hogy ne érje atrocitás a vajdasági magyarságot az elismerés miatt. Magyarországnak és Szerbiának is kiemelt figyelmet kell fordítani a területükön élő kisebbségekre – mondta az MTI kérdésére az államtitkár.

A magyar Külügyminisztérium felhívta a szerb hatóságok figyelmét arra, hogy fokozott figyelmet és védelmet biztosítsanak a vajdasági magyarságnak – tette hozzá.

Az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy a kétoldalú kapcsolatok intenzitása átmenetileg csökkeni fog. Horváthné Fekszi Márta ezt arra reagálva mondta, hogy a szerb külügyminiszter szerdán kijelentette: nem számíthatnak jó kapcsolatokra Szerbiával azok az országok, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét

A magyar kormány a döntés meghozatala előtt egyeztetett a parlamenti pártokkal, így teljes külpolitikai konszenzus van a magyar politikában Koszovó kérdésében. Magyarország azt szerette volna, hogy békében érjenek véget a március 15-i ünnepségek a magyarok lakta határon túli területeken, ezért hozta meg most a döntést – mondta az államtitkár.

A Külügyminisztérium azon dolgozott, hogy Magyarország Szerbia szomszédjaival együtt ismerje el Koszovót. Ennek jegyében született meg a magyar-bolgár-horvát közös nyilatkozat szerdán. A nyilatkozat kifejezi, hogy fenn akarják tartani a jószomszédi viszonyt, és mindhárom szomszéd abban érdekelt, hogy Szerbia az európai úton maradjon – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is egyeztetett a kérdésről az elismerés előtt – fűzte hozzá.

Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Azóta világszerte mintegy harminc ország ismerte el az új államot, köztük több mint egy tucat uniós tagállam.